Курсантите от ВВВУ се заклеха днес

574 прочитания

За първи път, след 22-годишно прекъсване, днес, 28 септември 2020 г., във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва. Това съобщиха от МО.

Първите два випуска курсанти, приети след възстановяването на ВВВУ, произнесоха тържествено „Заклех се“ в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който ги поздрави за направения избор.

„Полагането на военна клетва е един акт, който не е формален. Всеки мъж, минал през казармата в недалечното минало, цял живот помни този ден – денят, в който полагаш клетва да служиш на отечеството и ако трябва да се жертваш за него. Този ден ще бъде спомен за целия регион, ще бъде спомен за началото на вашето обучение като офицери в Българските военновъздушни сили“, заяви Каракачанов и допълни, че с възстановяването на ВВВУ една несправедливост от близкото минало е поправена.

В първите два випуска на ВВВУ – випуск 2024 и випуск 2025 са приети 41 курсанти (почти двойно в сравнение с миналата учебна година), от които шест девойки. Те ще се обучават по седем специализации. Студенти в образователна квалификационна степен „Бакалавър“ – редовна и задочна форма, ще се обучават в четири специалности, а в задочна форма студенти ОКС „Магистър“ ще надграждат знанията си също по четири специалности. Професионалният сержантски колеж прие кадети по две специалности.

Въпреки свежите изказвания, това лято се оказа, че ВВВУ не можа да събере желаните 16 човека за най-престижната специалност „летец – пилот”, затова военният министър се принуди да намали приема до 10. Повече за това може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов заговори за следващите осем F-16
Следваща публикация
Нови сражения между Армения и Азербайджан с участие на авиация
574 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас

В периода 12 – 16 март 2018 г., в съответствие със Споразумение за сътрудничество подписано през 1999 г. между МО на България Македония във военно формирование 32040 – Крумово се проведе обучение за възстановяване на летателната подготовка на летателен състав от Въоръжените сили на Македония на вертолет Ми-24В след продължително прекъсване на полетите. Това съобщиха от МО.

An-30 BulAF

Само един кандидат за ремонта на Ан-30

Само един кандидат е заявил желание да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС. Това се вижда в публикувания протокол от работата на комисията работеща по процедурата.

Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 25 август 2017 г., продължиха да помагат в овладяването на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. Това съобщиха от МО.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде разтегливата трактовка, че „загуба на рефлекси” е основната причина за катастрофата с Ми-17 борд 417 от 11 юни 2018 г. При инцидента загинаха двама авиатори, а трети беше ранен.

Меню