Boeing тества спасителната система на Starliner

443 прочитания

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Тестът се проведе на полигона Уайт Сандс в Ню Мексико и стартира точно в 07,15 часа местно време. Целта на изпитанието бе да симулира отказ в ракетата-носител, докато тя се намира още на стартовата площадка, което да наложи аварийно отделяне на космическия кораб Starliner.

Корабът задейства своите малки ракетни двигатели, които са предназначени за работа в подобни аварийни ситуации, както и двигателите си за орбитални маневри. Първите работеха пет секунди, а вторите 10.

Starliner се отдели от стенда, който симулира ракетата-носител, разгони до скорост от близо 1000 km/h и достигна височина от 1350 m. Там се отдели сервизния модул и топлинния щит.

По програма спускаемата капсула трябваше да отвори три парашута, които да ѝ помогнат да се приземи меко, но вместо това се отвориха два. Въпреки това, капсулата на космическия кораб се приземи успешно.

От NASA и Boeing признаха, че отварянето на само два от трите парашута е технически проблем, но и заявиха, че Starliner е конструиран да се приземява успешно и при задействане на само два парашута. Предстои разследване на причините за този отказ.

Не е ясно дали този технически проблем ще повлияе на следващото планирано изпитание за Starliner. За 17 декември 2019 г. се предвижда безпилотен старт на Starliner за Международната космическа станция (МКС). От NASA и Boeing са казали за Reuters, че за момента очакват графика да бъде спазен.

В рамките на програмата Commercial Crew Development (CCDev) NASA финансира създаването на двата космически кораба (Starliner и Crew Dragon) с цел наличие на способности за превоз на астронавти до космически станции на ниска земна орбита. Работата по Starliner върви с доста забавяния. До лятото на миналата година се планираше първия изпитателен старт с астронавти на борда да стане през януари 2019 г., но сега се очаква това да стане факт през първата половина на 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA купи още едно място за полет със Союз
Следваща публикация
X-37B се приземи след рекорден полет
443 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…
Меню