Starship излетя успешно, но се разпадна минути по-късно

395 прочитания

Прототипът на свръхтежката орбитална система за многократно използване SpaceX Starship бе изстрелян от космодрума в Бока Чика, Тексас, но се разпадна няколко минути по-късно. Това стана днес, 20 април 2023 г. При теста няма пострадали и поражения на земята.

Прототипът на системата Starship, трябваше да изпълни комплексен изпитателен полет, в рамките на които да се провери работата, както на първата степен (т.нар. Super Heavy), така и на втората, орбитална степен, което също се нарича Starship. Не се предвиждаше Starship да достигне до стабилна околоземна орбита. Апаратът трябваше да се разбие във водите на Тихия океан, на около 100 km северно от Хавайските острови.

Целият тест, от старта до разбиването на Starship, трябваше да продължи около 90 минути.

Реално, полетът продължи около 4 минути и приключи с разпадането на прототипа.

Първоначално тестовият стар трябваше да стане факт на 17 април, но той бе отложен заради проблеми с клапи, изравняващи налягането в горивните резервоари. Полетът бе отложен за днес.

Обратното броене за старта, който трябваше да стане факт в 08,28 часа местно време (16,28 часа българско), вървеше по план, но 40 секунди преди запалването на моторите то бе спряно, за кратка консултация около евентуални проблеми с налягането в горивните резервоари на Super Heavy.

Отброяването продължи и в 08,33 часа местно време стартът бе осъществен. От информацията, която SpaceX даваха по време на живото предаване, веднага се видя че три от общо 33-те ракетни двигателя Raptor, горящи течен метан и течен кислород, не работят. Това доведе до видимо по-мъчно набиране на височина и скорост от Starship.

Около минута след старта, от кадрите предавани от SpaceX се видя, че вече работят само 27 от моторите Raptor. Малко повече от две минути след старта, Starship започна да изпитва видими колебания в траекторията си. Две минути и 49 секунди след старта трябваше да спрат двигателите на Super Heavy и втората степен да се отдели.

По това време обаче, супер тежката орбитална система вече се върти неконтролируемо около напречната си ос, а двигателите на Super Heavy продължаваха да работят. Три минути и 45 секунди след старта и на фона на премятащата се ракета, инженерът от SpaceX Джон Инспракър, който коментираше старта, заяви, че очевидно имаме ненормална ситуация.

Точно три минути и 59 секунди след старта Starship се разпадна, но не стана ясно, дали това е в резултат на сработване на системата за самоунищожение или заради въртенето. Най-високата точка, която Starship достигна днес е около 39 km.

Преди старта, от SpaceX многократно отбелязаха, че основната задача за деня е апаратът да се отдели от стартовата площадка и всяка секунда след това ще донесе изключително полезна информация. Изпитанието бе официално наречен „Интегриран летателен тест”. Около половин час след старта основателят и собственик на SpaceX Илон Мъск поздрави екипът на компанията и заяви, че е научено доста, което ще послужи при следващия старт след няколко месеца.

Въпреки, че Starship не достигна космоса, стартът днес ще остане в историята, като изстрелването на най-мощната ракета-носител в историята. Максималната стартова тяга на Super Heavy е от порядъка на 74 500 kN, което е повече от два пъти повече, отколкото стартовата тяга на Saturn V. Височината на системата Starship на стартовата площадка е 119 m, което също е рекордно.

В момента, в различен стадий на сглобяване се намират няколко ракети-носители Super Heavy и орбитални апарати Starship. Няма официален график за това, кога може да се очакват следващите тестове.

SpaceX смята да използва системата Starship за разнообразни задачи – включително извеждане на много товари на около земна орбита, пасажерски полети около Луната и даже полети до Марс. Вариант на Starship, който е наречен HLS, ще бъде използван от астронавтите в мисията Artemis 3 за кацане на Луната. Мисията трябва да бъде осъществена през декември 2025 г.

Проектът бе анонсиран за първи път през 2012 г., след което претърпя множество концептуални промени. През 2020 и 2021 г. бяха изпитани няколко технологични демонстратори на Starship, като през май 2021 г. демонстраторът SN15 изпълни пълен изпитателен полет с достигане на височина от 10 km, преминаване от вертикално в хоризонтално положение, управляемо планиране, преминаване от хоризонтално във вертикално положение и меко приземяване в Бока Чика.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за доставка на шест медицински вертолета
Следваща публикация
Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха ще заработи скоро
395 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за New Shepard

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Меню