Airbus показа нискозабележима изпитателна платформа

747 прочитания

Европейската компания Airbus Defence & Space изненадващо разкри днес, 5 ноември 2019 г., че е изработила изпитателна платформа, която в последните години е преминала през задълбочени изследвания с цел намаляване на радарната, акустична, инфрачервена и визуална сигнатура.

Програмата, в рамките на които е създадена платформата, се нарича LOUT (Low Observable UAV Testbed) и датира от 2007 г. Апаратът, който има форма на ромб, има размери приблизително 12 х 12 m и тежи около 4 тона. Той не е предназначен да лети, но конструктивно е изпълнен като реален летателен апарат – има въздухозаборници, механизация на крилото, колесник, пилотска кабина и други.

В рамките на изпитанията са били проверени различни концепции и технологии, включително плоско управляемо сопло, материали за намаляване на радарната сигнатура, материали за намаляване на топлинното излъчване, конструкцията на въздухозаборниците, както и на първите степени на компресорите на двигателите.

Според Airbus Defence & Space работата по LOUT е започнала през 2007 г., а през 2010 г. е сключен договор с германското правителство за създаването на изпитателната платформа. Тя е била готова през 2014 г., след което са започнали изпитания, продължаващи до днес.

С LOUT се цели имитацията на дозвуков летателен апарат предназначен за удари по земни цели, чието въоръжение е във вътрешни отсеци. Основната оптимизация на конструкцията е за предпазване от наземно базирани радари и зенитни средства, но като цяло LOUT се стреми да постигне всерекурсно намаляване на забележимостта. Преди Airbus Defence & Space да се спре на тази компановка, са били проучени и други варианти.

От компанията не са пожелали да дадат повече детайли по конкретните приложения на LOUT, като например, дали от него ще се създаде латящ технологичен демонстратор или дали ще постави основа на реален боен летателен апарат, бил той пилотируем или безпилотен. Все пак е било посочено, че наученото ще се използва в създаването на бъдещия FCAS и при бъдещите модернизации на Eurofighter.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция все пак преговаря за Су-35
Следваща публикация
Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145
747 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS

Великобритания иска да запази водещата си роля в създаване на бойни самолети и няма да се задоволи с второстепенна роля в френско-германския проект за проектиране на боен самолет от следващо поколение FCAS. Това съобщава Reuters, цитирайки командващия на Кралските ВВС.

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Меню