Германия може да изостави Super Hornet и да купи F-35

283 прочитания

Германия отново разглежда възможността за покупка на F-35, с цел замяна на носещите ядрено оръжие изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Според източниците на агенцията, възможността Германия да придобие F-35 е отново сложена на масата, но финалното решение по темата не се очаква скоро. Източниците казват и че Германия е получила актуална информация за това как може да придобие самолета.

Говорител на германското правителство и на Държавния департамент на САЩ са отказали официален коментар.

Според Reuters, темата за евентуалното придобиване на F-35 ще бъде повдигната по време на визитата на германския канцлер Олаф Шолц в САЩ.

Германия трябва да замени около 85 броя ударни самолети Tornado, като едната ескадрила е предназначена подавяне на противниковото ПВО.

През пролетта на 2020 г. тогавашният военен министър на страната Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че наличните Tornado ще бъдат заместени от цели три типа – 55 броя Eurofighter Typhoon, 30 броя F/A-18E/F Super Hornet и 15 броя EA-18G Growler за РЕБ и подавяне на противниковото ПВО.

Причината флотът от Tornado да не бъде заменен директно с новите Eurofighter бяха очакванията спънки, които САЩ ще наложат около интеграцията на ядрено оръжие на европейския самолет, както и нежеланието на Германия да рискува със създаването на специализирана версия за РЕБ на Eurofighter.

Въпреки, че плановете бяха обявени, те така и не бяха официализирани, а гласуването в Бундестагът бе отложено за след федералните избори от септември 2021 г.

Германия участва в т.нар. „ядрено споделяне” на НАТО, в рамките на което САЩ предоставя атомни бомби B61, а Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция осигуряват носители. До сега, тази задача се осигуряваше от Tornado в Германия и Италия и F-16 в Холандия, Белгия и Турция. Белгия, Холандия и Италия, обаче преминават на F-35A, a конкретната роля на Турция, предвид обтегнатите ѝ отношения със САЩ, е неясна.

Германия иска да започне да пенсионира своите Tornado през 2025 г. и да свали всички от въоръжение до 2030 г. Предвид липсата на договор за заместник на остарелия изтребител-бомбардировач, тези срокове не звучат много реалистично.

В германски медии се появиха предположения, че вероятно ще се касае само за една ескадрила F-35A за „ядрено споделяне“, която ще се експлоатира заедно със съществуващ оператор, а останалите Tornado ще се заменят от Eurofighter.

Коалицията, която е на власт в момента в Германия, обеща да реши въпросът със замяната на F-35 още в началото на мандата си.

Ако Германия се откаже от покупката на Super Hornet, то това би бил поредния удар по производителя Boeing, който в последно време загуби няколко изтребителни конкурса.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия получи първите два UH-60 Black Hawk
Следваща публикация
Потенциална сделка за F-16 с Йордания
283 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B

Канадското правителство официално заяви своя интерес от покупката на употребяваните австралийски многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet. Страната в момента търси варианти за удължаване на живота на своя флот от CF-18.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Меню