Япония отива към строежа на изцяло нов изтребител

13 прочитания

Японското МО се ориентира към покупката на изтребител от следващо поколение, който ще бъде произведен от местната индустрия. Това съобщава водещият японски всекидневник Mainichi Shimbun.

Решението е дошло, след като са били разгледани предложения за модифициране на съществуващи изтребители от три американски самолетостроителни компании и една британска, които обаче не са отговорили на японските изисквания за цена и възможности.

Mainichi Shimbun съобщава, че са били поискани оферти за модернизация на съществуващите F-22, F-15 и Eurofighter, но те не са удовлетворили японската страна. Япония отдавна желае да придобие F-22, но САЩ отказват да разрешат експорта му. Въпросът не е бил изчистен и сега, въпреки, че Lockheed Martin са били заявили желание да предложат модифициран вариант на изтребителя.

Японското МО планирало да вкара проекта за създаване на нов изтребител в следващия петгодишен план за превъоръжаване и модернизация, който трябва да бъде уточнен до края на годината. Все още обаче се планирало да се търси международна кооперация за проекта, чиято стойност щяла да достигне трилиони йени.

Японските ВВС в момента експлоатират 92 броя F-2, силно модифициран F-16 (на снимката), които трябва да започнат да се извеждат от въоръжение след 2030 г. Нуждата от бързо решение, било повече от необходима, защото само разработката на новата бойна машина щяла да глътне минимум 10 години.

Решението за това да се заложи на местна разработка, определено е било подкрепено от местната отбранителна индустрия, както и от управляващата в Япония Либерално-демократична партия. Все пак, въпросът с много голямата цена на проекта остава.

Един от вариантите за намаляване на разходите бил да се търси кооперация с един от двата европейски проекти – британския Tempest и френско-германския FCAS. По-дълбока кооперация с някой от проектите, би намалила сериозно цената, но е вероятно да доведе до създаване на изтребител, който не отговаря напълно на японските изисквания. Едно от възможните решения било, да се направи кооперация само за отделни системи и агрегати на новият боен самолет, а не за изцяло съвместна разработка.

Япония обмисляше няколко варианта за създаване на боен самолет от следващо поколение, който има условното означение F-3. Първата опция бе разработката на изцяло нов самолет с изцяло местни технологии. Втората опция бе съвместната разработка на изтребителя с чуждестранен партньор. Третият вариант включва лицензното производство на модифициран вариант на наличен в момента боен самолет. И последният вариант е дълбока модернизация на наличните в момента изтребители F-2. Явно в момента страната се колебаят между първите два варианта.

Свързани теми

Предишна публикация
Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Полша подписа за 32 изтребителя F-35

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) подписа днес, 31 януари 2020 г., договор за покупката на 32 изтребителя F-35A. Неговата стойност е $4,6 млрд.

Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа

Френският президент Еманюел Макрон определи белгийското решение за покупка на американските изтребители F-35 е против общите европейски интереси. Това е казал той днес, 26 октомври 2018 г., цитиран от Reuters.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Меню