Япония отива към строежа на изцяло нов изтребител

33 прочитания

Японското МО се ориентира към покупката на изтребител от следващо поколение, който ще бъде произведен от местната индустрия. Това съобщава водещият японски всекидневник Mainichi Shimbun.

Решението е дошло, след като са били разгледани предложения за модифициране на съществуващи изтребители от три американски самолетостроителни компании и една британска, които обаче не са отговорили на японските изисквания за цена и възможности.

Mainichi Shimbun съобщава, че са били поискани оферти за модернизация на съществуващите F-22, F-15 и Eurofighter, но те не са удовлетворили японската страна. Япония отдавна желае да придобие F-22, но САЩ отказват да разрешат експорта му. Въпросът не е бил изчистен и сега, въпреки, че Lockheed Martin са били заявили желание да предложат модифициран вариант на изтребителя.

Японското МО планирало да вкара проекта за създаване на нов изтребител в следващия петгодишен план за превъоръжаване и модернизация, който трябва да бъде уточнен до края на годината. Все още обаче се планирало да се търси международна кооперация за проекта, чиято стойност щяла да достигне трилиони йени.

Японските ВВС в момента експлоатират 92 броя F-2, силно модифициран F-16 (на снимката), които трябва да започнат да се извеждат от въоръжение след 2030 г. Нуждата от бързо решение, било повече от необходима, защото само разработката на новата бойна машина щяла да глътне минимум 10 години.

Решението за това да се заложи на местна разработка, определено е било подкрепено от местната отбранителна индустрия, както и от управляващата в Япония Либерално-демократична партия. Все пак, въпросът с много голямата цена на проекта остава.

Един от вариантите за намаляване на разходите бил да се търси кооперация с един от двата европейски проекти – британския Tempest и френско-германския FCAS. По-дълбока кооперация с някой от проектите, би намалила сериозно цената, но е вероятно да доведе до създаване на изтребител, който не отговаря напълно на японските изисквания. Едно от възможните решения било, да се направи кооперация само за отделни системи и агрегати на новият боен самолет, а не за изцяло съвместна разработка.

Япония обмисляше няколко варианта за създаване на боен самолет от следващо поколение, който има условното означение F-3. Първата опция бе разработката на изцяло нов самолет с изцяло местни технологии. Втората опция бе съвместната разработка на изтребителя с чуждестранен партньор. Третият вариант включва лицензното производство на модифициран вариант на наличен в момента боен самолет. И последният вариант е дълбока модернизация на наличните в момента изтребители F-2. Явно в момента страната се колебаят между първите два варианта.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи
Следваща публикация
Wizz Air намалява безплатния ръчен багаж
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Белгия ще избере F-35

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

Меню