Сингапур взима първоначално четири F-35

497 прочитания

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Министърът на отбраната на Сингапур разкри пред парламента на страната плановете за обновяване на въоръжените ѝ сили, като в тях фигурира замяната на F-16C/D с F-35. Както той обяви в края на януари, на първо време ще бъде купена малка партида F-35, с цел по-точна оценка на способностите на машината, а след това ще бъде направена по-голяма поръчка за пълната замяна на F-16.

Хуанг Йонгонг обяви, че съвсем скоро страната му ще пусне запитване с искане за обвързваща оферта, като очаква то да бъде удовлетворено бързо. Той е казал, че сега е най-оптималното време за започване на замяната на F-16, тъй като те ще бъдат пенсионирани до към 2030 г.

Военният министър е съобщил още, че след 2030 г. ВВС на страната ще разполагат с два типа бойни самолети – F-35 и F-15SG.

За сега не става ясно от коя версия ще бъдат сингапурските F-35 – от тази с конвенционално излитане и кацане F-35A или от тази с вертикално кацане и скъсено излитане F-35B. Малката островна държава е изразявала интерес към версията B.

В момента сингапурските ВВС експлоатират 60 броя F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Пакистан частично отвори въздушното си пространство
Следваща публикация
Полша се ориентира към покупка на изтребител от пето поколение
497 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Меню