Япония сериозно гледа към покупката на F-35B

25 прочитания

Японското правителство сериозно обмисля покупката на вертикално кацащия изтребител F-35B в опит да подсигури отбраната на отдалечени от метрополията острови. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, позовавайки се на правителствен доклад.

F-35B трябва да влязат на въоръжение около 2026 г. и основното му предназначение ще е да отбранява архипелага Рюкю, като оперира от малки цивилни летища или прави отсечи на пътната мрежа на островите.

Освен това типът ще се оперира от палубата на двата вертолетоносача от клас Izumo, с които разполагат в момента японските ВМС.

В момента японското правителство е заявило покупката на 42 броя F-35A, които обаче са предназначени за оперират от стандартни летища и които ще заменят ветераните F-4.

Покупката на F-35B ще залегне в следващият средносрочен план за развитие на японските въоръжени сили, който ще бъде приет до края на тази година, а пари за купуване на F-35B ще бъде отделени в бюджета за 2019 г., като първите доставки трябва да станат факт през 2024 г.

Предполага се че на първо време ще се купят 20 до 40 броя F-35B, като паралелно ще бъдат купени и допълнителни F-35A. Вкарването в експлоатация на вертикално кацащият изтребител ще наложи допълнителна инфраструктура на някои по-малки японски граждански летища.

Вестникът не съобщава кога ще стартира преработката на вертолетоносачите клас Izumo. Новината, че Япония обмисля да ги превърне в самолетоносачи се появи за първи път в края на миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес
Следваща публикация
Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финландия тръгна да търси нов изтребител

Финландското правителство пусна запитван за даване на даване на първоначални оферти. Запитването е пуснато до четири страни – САЩ, Великобритания, Франция и Швеция, от които се чакат оферти за пет типа изтребителя.

Откриха новата учебна година във ВВС

Новата учебна 2018 година бе открита тържествено във всички военни формирования на Военновъздушните сили. При откриването в авиобаза Граф Игнатиево присъстваше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню