Япония сериозно гледа към покупката на F-35B

25 прочитания

Японското правителство сериозно обмисля покупката на вертикално кацащия изтребител F-35B в опит да подсигури отбраната на отдалечени от метрополията острови. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, позовавайки се на правителствен доклад.

F-35B трябва да влязат на въоръжение около 2026 г. и основното му предназначение ще е да отбранява архипелага Рюкю, като оперира от малки цивилни летища или прави отсечи на пътната мрежа на островите.

Освен това типът ще се оперира от палубата на двата вертолетоносача от клас Izumo, с които разполагат в момента японските ВМС.

В момента японското правителство е заявило покупката на 42 броя F-35A, които обаче са предназначени за оперират от стандартни летища и които ще заменят ветераните F-4.

Покупката на F-35B ще залегне в следващият средносрочен план за развитие на японските въоръжени сили, който ще бъде приет до края на тази година, а пари за купуване на F-35B ще бъде отделени в бюджета за 2019 г., като първите доставки трябва да станат факт през 2024 г.

Предполага се че на първо време ще се купят 20 до 40 броя F-35B, като паралелно ще бъдат купени и допълнителни F-35A. Вкарването в експлоатация на вертикално кацащият изтребител ще наложи допълнителна инфраструктура на някои по-малки японски граждански летища.

Вестникът не съобщава кога ще стартира преработката на вертолетоносачите клас Izumo. Новината, че Япония обмисля да ги превърне в самолетоносачи се появи за първи път в края на миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес
Следваща публикация
Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Меню