Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние

21 прочитания

Командирът на германските ВВС (Луфтвафе) генерал-лейтенант Инго Герхарц е заявил, че поверените му войски се намират в отчайващо положение и имат спешна необходимост от финансиране за модернизация и поддръжка. Това съобщава Reuters.

“Луфтвафе се намира в най-ниската си точка”, казва генерал Герхарц, по време на конференция пред представители на германската политика и индустрия, която се провежда в момента в Берлин.

Командирът на Луфтвафе, който пое поста преди точно месец, заяви че е направил тази оценка, след като е посетил няколко военни летища и се е запознал от първа ръка с проблемите на персонала и техниката. Генералът е отбелязал, че най-сериозният проблем е ниският процент изправна техника.

„Самолетите престояват на земята поради липса на резервни части или са в ремонтите предприятия, където чакат”, обяснява генерал Герхарц.

Той разказва, че 400-часовите инспекции на изтребителите Eurofighter отнемат 14 месеца, което е над два пъти от планираното предварително и е напълно неприемливо. Генералът още разкри, че има множество доклади, които показват сериозни дупки във възможностите на Луфтвафе.

Командирът на германските ВВС е призовал управляващите в страната за спешно повишаване на разходите за отбрана, за да може да се добият и поддържат реални бойни способности.

През февруари 2018 г. излезе доклад предназначен за Бундестага, в който се чете, че процента боеготова техника в германските въоръжени сили е критично малък. Според него, годни за бойни действия са 39 броя Eurofighter от общо 128 налични, 26 броя Tornado от 93 налични, едва 16 от наличните 72 тежки транспортни вертолета CH-53, 13 от 58 броя вертолети NH90, 12 от наличните 62 щурмови вертолета Tiger и три от общо 15 военно-транспортни самолети A400M.

В последните години Германия отделя около 1,1 – 1,2% от БВП за отбрана. Настоящият кабинет на канцлера Ангела Меркел иска да започне постепенно да повишава разходите за отбрана, но среща съпротива от коалиционния си партньор в лицето на социалдемократите. Въпреки, че страните от НАТО са се споразумели принципно за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана към 2024 г., в момента Германия смята да достигне 1,5% през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея
Следваща публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Германия пита САЩ дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие

Германия е отправила запитване до САЩ, дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие. От отговора може да зависи дали страната ще купи още машини от типа. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

Меню