Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние

21 прочитания

Командирът на германските ВВС (Луфтвафе) генерал-лейтенант Инго Герхарц е заявил, че поверените му войски се намират в отчайващо положение и имат спешна необходимост от финансиране за модернизация и поддръжка. Това съобщава Reuters.

“Луфтвафе се намира в най-ниската си точка”, казва генерал Герхарц, по време на конференция пред представители на германската политика и индустрия, която се провежда в момента в Берлин.

Командирът на Луфтвафе, който пое поста преди точно месец, заяви че е направил тази оценка, след като е посетил няколко военни летища и се е запознал от първа ръка с проблемите на персонала и техниката. Генералът е отбелязал, че най-сериозният проблем е ниският процент изправна техника.

„Самолетите престояват на земята поради липса на резервни части или са в ремонтите предприятия, където чакат”, обяснява генерал Герхарц.

Той разказва, че 400-часовите инспекции на изтребителите Eurofighter отнемат 14 месеца, което е над два пъти от планираното предварително и е напълно неприемливо. Генералът още разкри, че има множество доклади, които показват сериозни дупки във възможностите на Луфтвафе.

Командирът на германските ВВС е призовал управляващите в страната за спешно повишаване на разходите за отбрана, за да може да се добият и поддържат реални бойни способности.

През февруари 2018 г. излезе доклад предназначен за Бундестага, в който се чете, че процента боеготова техника в германските въоръжени сили е критично малък. Според него, годни за бойни действия са 39 броя Eurofighter от общо 128 налични, 26 броя Tornado от 93 налични, едва 16 от наличните 72 тежки транспортни вертолета CH-53, 13 от 58 броя вертолети NH90, 12 от наличните 62 щурмови вертолета Tiger и три от общо 15 военно-транспортни самолети A400M.

В последните години Германия отделя около 1,1 – 1,2% от БВП за отбрана. Настоящият кабинет на канцлера Ангела Меркел иска да започне постепенно да повишава разходите за отбрана, но среща съпротива от коалиционния си партньор в лицето на социалдемократите. Въпреки, че страните от НАТО са се споразумели принципно за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана към 2024 г., в момента Германия смята да достигне 1,5% през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея
Следваща публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

Белгия ще избере F-35

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

Меню