Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние

20 прочитания

Командирът на германските ВВС (Луфтвафе) генерал-лейтенант Инго Герхарц е заявил, че поверените му войски се намират в отчайващо положение и имат спешна необходимост от финансиране за модернизация и поддръжка. Това съобщава Reuters.

“Луфтвафе се намира в най-ниската си точка”, казва генерал Герхарц, по време на конференция пред представители на германската политика и индустрия, която се провежда в момента в Берлин.

Командирът на Луфтвафе, който пое поста преди точно месец, заяви че е направил тази оценка, след като е посетил няколко военни летища и се е запознал от първа ръка с проблемите на персонала и техниката. Генералът е отбелязал, че най-сериозният проблем е ниският процент изправна техника.

„Самолетите престояват на земята поради липса на резервни части или са в ремонтите предприятия, където чакат”, обяснява генерал Герхарц.

Той разказва, че 400-часовите инспекции на изтребителите Eurofighter отнемат 14 месеца, което е над два пъти от планираното предварително и е напълно неприемливо. Генералът още разкри, че има множество доклади, които показват сериозни дупки във възможностите на Луфтвафе.

Командирът на германските ВВС е призовал управляващите в страната за спешно повишаване на разходите за отбрана, за да може да се добият и поддържат реални бойни способности.

През февруари 2018 г. излезе доклад предназначен за Бундестага, в който се чете, че процента боеготова техника в германските въоръжени сили е критично малък. Според него, годни за бойни действия са 39 броя Eurofighter от общо 128 налични, 26 броя Tornado от 93 налични, едва 16 от наличните 72 тежки транспортни вертолета CH-53, 13 от 58 броя вертолети NH90, 12 от наличните 62 щурмови вертолета Tiger и три от общо 15 военно-транспортни самолети A400M.

В последните години Германия отделя около 1,1 – 1,2% от БВП за отбрана. Настоящият кабинет на канцлера Ангела Меркел иска да започне постепенно да повишава разходите за отбрана, но среща съпротива от коалиционния си партньор в лицето на социалдемократите. Въпреки, че страните от НАТО са се споразумели принципно за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана към 2024 г., в момента Германия смята да достигне 1,5% през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея
Следваща публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Меню