Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние

21 прочитания

Командирът на германските ВВС (Луфтвафе) генерал-лейтенант Инго Герхарц е заявил, че поверените му войски се намират в отчайващо положение и имат спешна необходимост от финансиране за модернизация и поддръжка. Това съобщава Reuters.

“Луфтвафе се намира в най-ниската си точка”, казва генерал Герхарц, по време на конференция пред представители на германската политика и индустрия, която се провежда в момента в Берлин.

Командирът на Луфтвафе, който пое поста преди точно месец, заяви че е направил тази оценка, след като е посетил няколко военни летища и се е запознал от първа ръка с проблемите на персонала и техниката. Генералът е отбелязал, че най-сериозният проблем е ниският процент изправна техника.

„Самолетите престояват на земята поради липса на резервни части или са в ремонтите предприятия, където чакат”, обяснява генерал Герхарц.

Той разказва, че 400-часовите инспекции на изтребителите Eurofighter отнемат 14 месеца, което е над два пъти от планираното предварително и е напълно неприемливо. Генералът още разкри, че има множество доклади, които показват сериозни дупки във възможностите на Луфтвафе.

Командирът на германските ВВС е призовал управляващите в страната за спешно повишаване на разходите за отбрана, за да може да се добият и поддържат реални бойни способности.

През февруари 2018 г. излезе доклад предназначен за Бундестага, в който се чете, че процента боеготова техника в германските въоръжени сили е критично малък. Според него, годни за бойни действия са 39 броя Eurofighter от общо 128 налични, 26 броя Tornado от 93 налични, едва 16 от наличните 72 тежки транспортни вертолета CH-53, 13 от 58 броя вертолети NH90, 12 от наличните 62 щурмови вертолета Tiger и три от общо 15 военно-транспортни самолети A400M.

В последните години Германия отделя около 1,1 – 1,2% от БВП за отбрана. Настоящият кабинет на канцлера Ангела Меркел иска да започне постепенно да повишава разходите за отбрана, но среща съпротива от коалиционния си партньор в лицето на социалдемократите. Въпреки, че страните от НАТО са се споразумели принципно за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана към 2024 г., в момента Германия смята да достигне 1,5% през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея
Следваща публикация
Азербайджан се е сдобил с крилата ракета с въздушно базиране
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Стартира тренировката ETAP-C 19-2

От днес, 1 април до 12 април 2019 г. ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). Това съобщават от ВВС.

Меню