Ирландия може да купи изтребители

393 прочитания

След почти половин век, Ирландия може отново да се снабди с изтребители с цел охрана на въздушното си пространство. Това става ясно от плана за развитие на въоръжените сили на страната за периода 2020 – 2024 г.

В плана има раздел за бъдещи проекти, които сега минават през фаза на подготовка. Точно там е споменато придобиването на „air combat interceptors” (въздушен боен прехващач), което е просто политически ефимизъм за „изтребител”.

Въздушният корпус към ирландските сили за самоотбрана в момента разполага с осем турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-9M (на снимката), които са снабдени с картечни контейнери и неуправляеми ракети. Машините се използват за много задачи, включително и прехвати на бавни нисколетящи цели.

В момента въздушното пространство на Ирландия се охранява фактически от Кралските ВВС, като с Обединеното кралство действат различни споразумения по въпроса. Тъй, като Ирландия не е член на НАТО, споразуменията между двете страни, които имат сложна история, минаваха по линия на Европейския съюз.

С излизането на Великобритания от ЕС, въпросът за това как Ирландия ще охранява небето си отново изплува на дневен ред. От една страната стои въпроса за реакции при проблем с пътнически самолети, а от друга, при поява на чужди военни самолети, летящи в близост на ирландското въздушно пространство.

От ирландското МО са коментирали пред местното издание The Irish Times, че по темата все още се работи само теоретично, като политическото ръководство и военните трябва да стигнат до заключение за това, какви точно способности търси страната и на каква цена ще дойдат те.

Военните разходи на Ирландия са едва 0,27% от БВП (за 2020 г.) или €780 млн.

Последно Ирландия охраняваше небето си с учебно-тренировъчните самолети Fouga Magister CM.170. Тези машини бяха пенсионирани през 1999 г. Последният истински изтребител на служба в страната е бил De Havilland Vampire, пенсиониран през 1976 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Получен бе първия НАТО-вски A330 MRTT
Следваща публикация
Швейцария отива на нов референдум за придобиването на изтребител
393 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Меню