Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

2K прочитания

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

„Ние направихме избор, като подкрепихме Гуайдо, а президента подкрепи Мадуро (става дума за политическата криза във Венецуела – бел. ред.). Президента подкрепи Gripen-ите, а ние искаме нов, модерен, много по-добър самолет F-16 Block 70. Нов! Защо? Защото тогава нашите Военновъздушни сили отиват на съвсем друго ниво”, каза премиерът в отговор на въпроса, дали България прави избор между различните геополитически играчи на световната сцена.

По-рано в интервюто министър-председателят бе попитан, дали обещанието да се купи F-16, не е било опит за решаване на някакви вътрешни проблеми. На това той отговори, че нищо не е било обещавано, а само се водят преговори. Борисов, обаче не отрече геополитическите мотиви в избора, като не пропусна да се противопостави на президента Радев, макар и последният да не е правил публични изказвания в подкрепа на Gripen (макар и многократно да атакува избора на F-16), за разлика от Борисов, дясната му ръка Цветанов и редица други функционери на ГЕРБ, които защитаваха покупката на американския самолет.

„На 7-ми отива делегация да преговаря. Ако се договорим за цените, такива, каквито сме заложили с всичките 10% реинвестиции в страната, а аз искам да е в Долна Митрополия, за да направим едно висше военно училище за пример и красота. И за това днес им обещах на момчетата и момичетата там… Парите сме ги заделили, има ги. При добър договор или ако се разбереме, вкарваме веднага в Парламента, актуализираме бюджета с необходимата сума и плащаме”, каза още Борисов.

Не става ясно какви са цените, които са заложени, защото Народното събрание отмени собственото си решение с което прие, че тавана на разхода по проекта за покупка на нов изтребител е 1,5 млрд. лева без ДДС. По-рано днес в Долна Митрополия Борисов каза, че за нова техника е щяло да бъдат дадени 2 млрд. лева. Военният министър пък се надява да не се излиза от оригиналния бюджет.

Въпросът за цената за сделката остава открит и тежък, като управляващите бягат от него и дори не обявиха официално каква е била първоначалната американска оферта за осем F-16 Block 70. Интересен е и намекът, че цялата сделка ще бъде платена накуп, което би спестило разходи по лихви и други подобни, стига сумата да е налична.

Струва си да се отбележи, че Борисов говори за това, 10% от сделката да се върнат обратно в страната под форма на „реинвестиции”, което вероятно е т.нар. индустриално сътрудничество. Ако България успее да издейства такова сътрудничество в рамките на 200 млн. лева би било чудесно, но няма никакви индикации, че това би било възможно. От Lockheed Martin говорят само за техническа поддръжка на F-16 (еквивалентна на тази, която в момента се изпълнява за МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево) и някаква неуточнена развойна дейност на безпилотни апарати. Борисов пък говори за инвестиции в Долна Митрополия.

„Както военноморското във Варна изкарва пари, така и Долна Митрополия ще изкарва пари. Ще обучаваме пилоти за цивилните авиокомпании, наземни инженери, техници, технолози, инженери и разбира се, бойни пилоти. Там ще се направят инвестиции немалки. Те видяха, каквото обещая, всичко се изпълнява. То ще стане догодина. И догодина някъде края, ще им закарам магистрала „Хемус” до Плевен и Ловеч, за да могат да си ходят бързо до училище.”, заяви още министър-председателят.

Т.нар. „изкарване на пари” от бъдещето Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия би било възможно само ако то започне да развива летателно обучение за цивилни пилоти, били за професионален бривет, били за любителски. Факултет „Авиационен” и в момента обучава цивилни инженерни специалности, но срещу символични такси и в силна конкуренция с техническите университети в София и Пловдив. Силна конкуренция би имало и в пилотското обучение, тъй като в България и в момента има няколко авиационни учебни центрове, които работят при сериозна конкуренция по между си.

Не е ясно за какви инвестиции говори премиерът. Министърът на отбраната преди няколко седмици бе споменал за 4 млн. лева, които ще се вложат в обновяване на сградния фонд.

„Мога да отворя една скоба и да кажа, какви самолети е имала България и защо са ги нарязали и унищожили? МиГ-23, които са можели да носят ядрени бомби. Су-25, които и сега се бият в Сирия. Близо 30 и кусур самолета са били ликвидирани буквално. Вместо да се консервират и седят, като резерв за някаква ситуация. За по 40 – 50 000 лв. са ги продавали. Обвинявам тези, които се правят на светци”, отдаде се на разсъждения Борисов.

Темата тук е безкрайно интересна. Изтребителите и ударните МиГ-23 бяха набелязани за съкращаване с „План 2004” от кабинета „Костов” на ОДС (военен министър Бойко Ноев и заместник Велизар Шаламанов), в който основен играч бе СДС, които в момента са коалиционни партньори с ГЕРБ за евроизборите в края на месеца. МиГ-23БН спряха да летят по време на кабинета „Костов”, а изтребителите МиГ-23 по време на кабинета „Сакскобургготски” на НДСВ. Фактическото нарязване на част от пенсионираните изтребители стана през 2007 г. по време на кабинета „Станишев”.

Относно Су-25, то самолетът все още е на въоръжение (14 броя от 40 получени), макар и в момента отново да не лети, поради липса на елементарни консумативи. Тук си струва да се отбележи, че в регистъра на ООН за обикновеното въоръжение е видно, че през 2012 г. България продава 10 броя Су-25 на Грузия. По това време на власт е кабинета „Борисов 1” с министър на отбраната Аню Ангелов.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности
Следваща публикация
Репетициите за въздушния парад завършиха
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Предпочитам нови изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че той и командването на ВВС предпочитат да бъде купен новопроизведен изтребител. Това заяви той в интервю за вестник „24 часа” публикувано вчера, 11 август 2018 г.

Меню