Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

2K прочитания

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

„Ние направихме избор, като подкрепихме Гуайдо, а президента подкрепи Мадуро (става дума за политическата криза във Венецуела – бел. ред.). Президента подкрепи Gripen-ите, а ние искаме нов, модерен, много по-добър самолет F-16 Block 70. Нов! Защо? Защото тогава нашите Военновъздушни сили отиват на съвсем друго ниво”, каза премиерът в отговор на въпроса, дали България прави избор между различните геополитически играчи на световната сцена.

По-рано в интервюто министър-председателят бе попитан, дали обещанието да се купи F-16, не е било опит за решаване на някакви вътрешни проблеми. На това той отговори, че нищо не е било обещавано, а само се водят преговори. Борисов, обаче не отрече геополитическите мотиви в избора, като не пропусна да се противопостави на президента Радев, макар и последният да не е правил публични изказвания в подкрепа на Gripen (макар и многократно да атакува избора на F-16), за разлика от Борисов, дясната му ръка Цветанов и редица други функционери на ГЕРБ, които защитаваха покупката на американския самолет.

„На 7-ми отива делегация да преговаря. Ако се договорим за цените, такива, каквито сме заложили с всичките 10% реинвестиции в страната, а аз искам да е в Долна Митрополия, за да направим едно висше военно училище за пример и красота. И за това днес им обещах на момчетата и момичетата там… Парите сме ги заделили, има ги. При добър договор или ако се разбереме, вкарваме веднага в Парламента, актуализираме бюджета с необходимата сума и плащаме”, каза още Борисов.

Не става ясно какви са цените, които са заложени, защото Народното събрание отмени собственото си решение с което прие, че тавана на разхода по проекта за покупка на нов изтребител е 1,5 млрд. лева без ДДС. По-рано днес в Долна Митрополия Борисов каза, че за нова техника е щяло да бъдат дадени 2 млрд. лева. Военният министър пък се надява да не се излиза от оригиналния бюджет.

Въпросът за цената за сделката остава открит и тежък, като управляващите бягат от него и дори не обявиха официално каква е била първоначалната американска оферта за осем F-16 Block 70. Интересен е и намекът, че цялата сделка ще бъде платена накуп, което би спестило разходи по лихви и други подобни, стига сумата да е налична.

Струва си да се отбележи, че Борисов говори за това, 10% от сделката да се върнат обратно в страната под форма на „реинвестиции”, което вероятно е т.нар. индустриално сътрудничество. Ако България успее да издейства такова сътрудничество в рамките на 200 млн. лева би било чудесно, но няма никакви индикации, че това би било възможно. От Lockheed Martin говорят само за техническа поддръжка на F-16 (еквивалентна на тази, която в момента се изпълнява за МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево) и някаква неуточнена развойна дейност на безпилотни апарати. Борисов пък говори за инвестиции в Долна Митрополия.

„Както военноморското във Варна изкарва пари, така и Долна Митрополия ще изкарва пари. Ще обучаваме пилоти за цивилните авиокомпании, наземни инженери, техници, технолози, инженери и разбира се, бойни пилоти. Там ще се направят инвестиции немалки. Те видяха, каквото обещая, всичко се изпълнява. То ще стане догодина. И догодина някъде края, ще им закарам магистрала „Хемус” до Плевен и Ловеч, за да могат да си ходят бързо до училище.”, заяви още министър-председателят.

Т.нар. „изкарване на пари” от бъдещето Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия би било възможно само ако то започне да развива летателно обучение за цивилни пилоти, били за професионален бривет, били за любителски. Факултет „Авиационен” и в момента обучава цивилни инженерни специалности, но срещу символични такси и в силна конкуренция с техническите университети в София и Пловдив. Силна конкуренция би имало и в пилотското обучение, тъй като в България и в момента има няколко авиационни учебни центрове, които работят при сериозна конкуренция по между си.

Не е ясно за какви инвестиции говори премиерът. Министърът на отбраната преди няколко седмици бе споменал за 4 млн. лева, които ще се вложат в обновяване на сградния фонд.

„Мога да отворя една скоба и да кажа, какви самолети е имала България и защо са ги нарязали и унищожили? МиГ-23, които са можели да носят ядрени бомби. Су-25, които и сега се бият в Сирия. Близо 30 и кусур самолета са били ликвидирани буквално. Вместо да се консервират и седят, като резерв за някаква ситуация. За по 40 – 50 000 лв. са ги продавали. Обвинявам тези, които се правят на светци”, отдаде се на разсъждения Борисов.

Темата тук е безкрайно интересна. Изтребителите и ударните МиГ-23 бяха набелязани за съкращаване с „План 2004” от кабинета „Костов” на ОДС (военен министър Бойко Ноев и заместник Велизар Шаламанов), в който основен играч бе СДС, които в момента са коалиционни партньори с ГЕРБ за евроизборите в края на месеца. МиГ-23БН спряха да летят по време на кабинета „Костов”, а изтребителите МиГ-23 по време на кабинета „Сакскобургготски” на НДСВ. Фактическото нарязване на част от пенсионираните изтребители стана през 2007 г. по време на кабинета „Станишев”.

Относно Су-25, то самолетът все още е на въоръжение (14 броя от 40 получени), макар и в момента отново да не лети, поради липса на елементарни консумативи. Тук си струва да се отбележи, че в регистъра на ООН за обикновеното въоръжение е видно, че през 2012 г. България продава 10 броя Су-25 на Грузия. По това време на власт е кабинета „Борисов 1” с министър на отбраната Аню Ангелов.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности
Следваща публикация
Репетициите за въздушния парад завършиха
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Обсъжданията на проекта за нов изтребител в МС

Беше публикувана стенограмата от заседанието на Министерски съвет (МС) от 16 май 2018 г., на което бяха гласувани двата инвестиционни проекта за превъоръжаване на Българската армия, включително и този за покупна на нов боен самолет.

Стартираха анализите във формированията на ВВС

Днес, 10 януари 2018 г., се проведе анализът на дейността през изминалата 2017 г. във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” – Долна Митрополия с участието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от ВВС.

Меню