Руското МО е поръчало четири старта с Ангара-А5

291 прочитания

Руското военно министерство е поръчало четири старта с тежката ракета-носител Ангара-А5. Това съобщава руския вестник „Ведомости” позовавайки се на собствени източници.

Според изданието, сумата по договора е в размер на 18 млрд. рубли (€230 млн.), като стартовете ще се осъществят до 2024 г. Не се съобщава какъв ще е товара, но може да се предположи, че това ще са военни комуникационни или разузнавателни спътници.

„Ведомости” пише, че договорът е част от инициативата на руското правителство за даване на поръчки на военно-промишления комплекс, с цел стимулация на икономиката в условия на пандемията от COVID-19.

Ангара-А5 е тежка ракета носител, която може да изведе 24,5 тона товар на ниска околоземна орбита или 4,6 тона на геостационарна орбита. Предназначението ѝ е да подмени ракетата-носител Протон-М.

Единственият ѝ старт до момента бе изпълнен през декември 2014 г. Той беше реализиран от военния космодрум Плесецк и бе успешен. До края на 2020 г. се планира още един изпитателен стар, но за момента няма информация как се движи той. През април тази година Дмитрий Рогозин, глава на „Роскосмос” заяви, че по ракетата текат довършителни работи. Отделно, „Роскосмос” планира няколко цивилни старта от космодрума Восточний до 2024 г., но не е ясно дали има товари за тях и дали те са платени.

Свързани теми

Предишна публикация
Не може да живеем в миналото
Следваща публикация
Crew Dragon се скачи успешно с МКС
291 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…
Меню