SpaceX може да фалира ако не се справи проблемите с моторите Raptor

206 прочитания

Космическият гигант SpaceX може да фалира, ако скоро не се преодолее кризата с ракетните двигатели Raptor. Това се казва в мейл от Елон Мъск до служителите на компанията му, който е бил изпратен на 26 ноември 2021 г.

Съдържанието на мейла стана достъпно до няколко американски медии, включително The Verge.

Мощните горящи метан мотори Raptor са от ключово значение за създаването на космическата система Starship. Вариация на този кораб ще използва NASA за приземяване на астронавти на Луната в средата на десетилетието. Агенцията вече сключи договор на стойност $2,9 млрд. за създаването на този вариант.

SpaceX работи по Starship на своята площадка в Бока Чика, Тексас. Компанията се надява да достигне до орбита през януари или февруари 2022 г., като това заяви самия Мъск в средата на ноември.

Ситуацията в компанията, обаче не е много розова, поне според мейла, който Мъск е изпратил до служителите си миналия петък. В него, основателят на компанията заявява, че след напускането на няколко висши мениджъри на компанията е бил направен анализ на производството на двигателите Raptor и е било установено, че има доста по-сериозни проблеми от това, което е било известно.

По-рано през тази есен SpaceX бе напусната от двама от вицепрезидентите ѝ, като единият от тях бе пряко натоварен с работата по двигателите Raptor.

В мейла Мъск съобщава, че няма да почива през уикенда, а ще работи по проблемите на производството на двигателите Raptor и призовава всички служители да направят същото, освен ако имат неотложени семейни ангажименти или не могат да се предвиждат до централата на SpaceX.

„Имаме нужда от всички на линия, за да се възстановим от това, което честно казано, е една катастрофа”, пише Мъск.

Миналият четвъртък в САЩ бе Денят на благодарността, след който традиционно има дълъг уикенд, който включва и петъка.

Макар системата Starship да се очаква да има много приложения, на първо време Мъск смята да я използва за разгръщането на сателитното съзвездие Starlink, което трябва да осигурява сателитен интернет до всяка точка на света. За да стане това са нужни 12 000 спътника, докато в момента на орбита има около 1800 от настоящото поколение V1.

В мейла, обаче Мъск говори, че е нужно в най-скоро време да започне на орбита да се извеждат спътници от новото поколение V2. Те са по-тежки и имат и лазерен канал за комуникация. Според основателя на компанията, те могат да се извеждат на орбита само от Starship. Той отбелязва още, че сателитите от настоящото поколение не са особено финансово изгодни.

Мъск посочва, че в момента компанията му е развърнала производството на новите сателитни приемници, които ще работят със Starlink V2, но ако на орбита няма такива сателити, то работата в момента е напразна. На празно ще идат и огромните финансови средства вложени в това производство.

В заключение, Мъск заявява, че ако през 2022 г. не се достигне до едно изстрелване на Starship на всеки две седмици, компанията е заплашена от фалит.

Вчера, 30 ноември, Мъск фактически потвърди истинността на мейла, като заяви само, че фалита на SpaceX е малко вероятен, но не и невъзможен изход от ситуацията, ако се разрази и сериозна рецесия, която да ограничи достъпа на компанията до капитали.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Байдън иска да поддържа МКС до 2030 г.
Следваща публикация
САЩ отлага връщането на Луната за 2025 г.
206 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

Първият тест на LauncherOne се провали

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Меню