SpaceX може да фалира ако не се справи проблемите с моторите Raptor

207 прочитания

Космическият гигант SpaceX може да фалира, ако скоро не се преодолее кризата с ракетните двигатели Raptor. Това се казва в мейл от Елон Мъск до служителите на компанията му, който е бил изпратен на 26 ноември 2021 г.

Съдържанието на мейла стана достъпно до няколко американски медии, включително The Verge.

Мощните горящи метан мотори Raptor са от ключово значение за създаването на космическата система Starship. Вариация на този кораб ще използва NASA за приземяване на астронавти на Луната в средата на десетилетието. Агенцията вече сключи договор на стойност $2,9 млрд. за създаването на този вариант.

SpaceX работи по Starship на своята площадка в Бока Чика, Тексас. Компанията се надява да достигне до орбита през януари или февруари 2022 г., като това заяви самия Мъск в средата на ноември.

Ситуацията в компанията, обаче не е много розова, поне според мейла, който Мъск е изпратил до служителите си миналия петък. В него, основателят на компанията заявява, че след напускането на няколко висши мениджъри на компанията е бил направен анализ на производството на двигателите Raptor и е било установено, че има доста по-сериозни проблеми от това, което е било известно.

По-рано през тази есен SpaceX бе напусната от двама от вицепрезидентите ѝ, като единият от тях бе пряко натоварен с работата по двигателите Raptor.

В мейла Мъск съобщава, че няма да почива през уикенда, а ще работи по проблемите на производството на двигателите Raptor и призовава всички служители да направят същото, освен ако имат неотложени семейни ангажименти или не могат да се предвиждат до централата на SpaceX.

„Имаме нужда от всички на линия, за да се възстановим от това, което честно казано, е една катастрофа”, пише Мъск.

Миналият четвъртък в САЩ бе Денят на благодарността, след който традиционно има дълъг уикенд, който включва и петъка.

Макар системата Starship да се очаква да има много приложения, на първо време Мъск смята да я използва за разгръщането на сателитното съзвездие Starlink, което трябва да осигурява сателитен интернет до всяка точка на света. За да стане това са нужни 12 000 спътника, докато в момента на орбита има около 1800 от настоящото поколение V1.

В мейла, обаче Мъск говори, че е нужно в най-скоро време да започне на орбита да се извеждат спътници от новото поколение V2. Те са по-тежки и имат и лазерен канал за комуникация. Според основателя на компанията, те могат да се извеждат на орбита само от Starship. Той отбелязва още, че сателитите от настоящото поколение не са особено финансово изгодни.

Мъск посочва, че в момента компанията му е развърнала производството на новите сателитни приемници, които ще работят със Starlink V2, но ако на орбита няма такива сателити, то работата в момента е напразна. На празно ще идат и огромните финансови средства вложени в това производство.

В заключение, Мъск заявява, че ако през 2022 г. не се достигне до едно изстрелване на Starship на всеки две седмици, компанията е заплашена от фалит.

Вчера, 30 ноември, Мъск фактически потвърди истинността на мейла, като заяви само, че фалита на SpaceX е малко вероятен, но не и невъзможен изход от ситуацията, ако се разрази и сериозна рецесия, която да ограничи достъпа на компанията до капитали.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Байдън иска да поддържа МКС до 2030 г.
Следваща публикация
САЩ отлага връщането на Луната за 2025 г.
207 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мисията на Artemis 1

След месеци на технически и организационни проблеми, както и цели два урагана, днес, 16 ноември…

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Меню