Конгресът на САЩ иска информация, преди да финансира шестото поколение

375 прочитания

Комисията по въпросите на въоръжените сили към Долната камера на Конгреса на САЩ е поискала повече информация от ВВС и ВМС на САЩ за техните проекти за бойни самолети от шесто поколение, преди да им отпусне значителни суми. Това съобщава Defense News.

ВВС и ВМС на САЩ разработват отделни програми за създаване на боен самолет от следващо, шесто поколение. И двете програми, които имат еднакво название – Next Generation Air Dominance (NGAD), са в начален етап на работа, но през тази година се очакваше сериозна финансова инжекция, която да ускори работата.

Комисията по отбрана, обаче смятат да орежат 85% от финансирането на тези програми, докато не те не минат през независим одит. От Комисията са обяснили, че нямат против програмите, но искат да имат по-сериозна яснота за това какво се случва с тях, преди да започнат да наливат сериозни средства. Чрез независимия одит комисията иска да провери дали двете програми са внимателно обмислени по отношение техническите предизвикателства и евентуалните финансови условия за придобиването на новите системи.

По-рано през този месец, от ВВС на САЩ заявиха, че са приключили с финансовата обосновка на собствения си проект и планират изключително авангарден подход за програмата, която ще се състои от боен самолет, безпилотни апарати и други технологии. При бойния самолет, се планира не един тип, а няколко, разработвани от различни компании, които да се съревновават за малки договори.

Тази концепция се планира да бъде проверена теоретично, преди да се престъпи към реализирането ѝ.

ВВС на САЩ искат $1 млрд. за работа по програмата си през финансовата 2021 г. През настоящата финансова година отпуснатите средства са $905 млн.

ВМС на САЩ дават по-малко информация за програмата си, която е известна, като F/A-XX. Оттам взеха решение да спрат да поръчват Super Hornet, като последните 24 броя F/A-18E/F ще бъдат поръчани със следващия годишен бюджет. Със спестените средства ще се финансира работата по изтребителя от шесто поколение. Преди това, ВМС на САЩ планираха да поръчат още 36 броя Super Hornet между 2022 и 2024 г.

Не е известно много за това, що за система искат от ВМС на САЩ. През миналата година бяха уточнени общите изисквания към програмата.

От Конгреса, обаче искат да убедят ВМС да не спират да поръчват Super Hornet, тъй като сроковете за доставка на бойния самолет от следващо поколение не са ясни, а флотската авиация на САЩ имат проблеми и с настоящето пето поколение в лицето на F-35C.

Свързани теми

Предишна публикация
Република Сръбска купува „Ансат” за полицейски задачи
Следваща публикация
Казахстан получи още четири Ми-35М
375 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Меню