Пентагонът и Lockheed Martin готвят договор за F-35 на стойност $34 млрд.

763 прочитания

Пентагонът и производителя Lockheed Martin са постигнали принципна договорка за сключване на договор за изтребители F-35 на стойност $34 млрд. Това съобщава Flightglobal.

Ако сделката се реализира, това би било най-големият единичен договор, който сключва военното ведомство на САЩ в своята история.

Договорът ще покрива доставката на 478 броя F-35, както за САЩ, така и за експортни клиенти. Машините ще влизат в лотове 12, 13 и 14 от малосерийното производство. Сделката се финализира, но основните ѝ параметри са вече фиксирани.

Елън Лорд, заместник-секретар по отбраната на САЩ, която отговаря за покупката на въоръжение, е казала, че F-35A в лот 12 ще са с 8,8% по-евтини, отколкото в лот 11. Общото намаление на цените на изтребителите от лот 14 ще бъде 15% в сравнение с цените на лот 14.

Единичната цена на F-35A ще падне под $80 млн. в лот 13, но трябва да се отбележи, че това е цена без двигател, самолетообслужваща техника, обучение и всичко друго подобно. Цената е за гол самолет.

Пакетната сделка практически ще е равна на цялото количество F-35, което е договорено до момента и което възлиза на 501 самолета.

Въпреки огромните количества F-35, които се поръчват, все още не е дадена зелена светлина за пълномащабното производство на изтребителя. От Lockheed Martin заявиха оптимистично наскоро, че очакват да произведат 4600 броя от типа в рамките на жизнения му цикъл.

Свързани теми

Предишна публикация
Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми
Следваща публикация
Все още няма график за връщането на Boeing 737 Max в експлоатация
763 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

МО търси пиросредства за военната авиация

Министерство на отбраната пусна на 17 януари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на пиросредства в интерес на бойната авиация на България. Стойността на договора може да достигне до 1,05 млн. лева без ДДС.

САЩ планират скоро да използват F-35B в бой

Корпусът на морската пехота на САЩ планира, в най-скоро време, да използва своите изтребители от следващо поколение F-35B в реален бой. Това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Меню