Пентагонът и Lockheed Martin готвят договор за F-35 на стойност $34 млрд.

763 прочитания

Пентагонът и производителя Lockheed Martin са постигнали принципна договорка за сключване на договор за изтребители F-35 на стойност $34 млрд. Това съобщава Flightglobal.

Ако сделката се реализира, това би било най-големият единичен договор, който сключва военното ведомство на САЩ в своята история.

Договорът ще покрива доставката на 478 броя F-35, както за САЩ, така и за експортни клиенти. Машините ще влизат в лотове 12, 13 и 14 от малосерийното производство. Сделката се финализира, но основните ѝ параметри са вече фиксирани.

Елън Лорд, заместник-секретар по отбраната на САЩ, която отговаря за покупката на въоръжение, е казала, че F-35A в лот 12 ще са с 8,8% по-евтини, отколкото в лот 11. Общото намаление на цените на изтребителите от лот 14 ще бъде 15% в сравнение с цените на лот 14.

Единичната цена на F-35A ще падне под $80 млн. в лот 13, но трябва да се отбележи, че това е цена без двигател, самолетообслужваща техника, обучение и всичко друго подобно. Цената е за гол самолет.

Пакетната сделка практически ще е равна на цялото количество F-35, което е договорено до момента и което възлиза на 501 самолета.

Въпреки огромните количества F-35, които се поръчват, все още не е дадена зелена светлина за пълномащабното производство на изтребителя. От Lockheed Martin заявиха оптимистично наскоро, че очакват да произведат 4600 броя от типа в рамките на жизнения му цикъл.

Свързани теми

Предишна публикация
Експлоатацията на F-35 е изправена пред множество технически проблеми
Следваща публикация
Все още няма график за връщането на Boeing 737 Max в експлоатация
763 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Меню