Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

106 прочитания

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

„При F-35 има неща, които никоя оръжейна система след F-22, не притежава. А F-22 не е произвеждан в такива количества и такъв темп. Има проблеми, с които ще се справим и тогава ще се види сериозен спад на производствените дефекти, които са свързани най-вече с намаляване на забележимостта на самолета”, обяснява Бабионе.

През миналата седмица шефът на програмния офис за F-35 в Пентагона вицеадмирал Мат Уинтър подложи Lockheed Martin на сериозни критики. Една от тях беше, че изтребителите F-35 страдат от неприемливо много производствени дефекти, чието отстраняване води до допълнителни разходи около и без това скъпата програма.

Бабионе отбелязва, че за да бъде F-35 незабележим всички негови елементи трябва да се сглобяват с много висока точност, за да се постига максимално гладка повърхност. Всеки елемент от изтребителя преминава през комплексен процес на производство, сглобяване, инсталиране на самолета и тн. Всяка малка грешка в този процес води до отклоняване от сериозните стандарти.

„Проблемът не е в човешкия фактор, просто достигаме до лимита на нашите способности да произвеждаме и сглобяваме достатъчно прецизно”, разказва Бабионе.

Той обяснява още, че други проблеми се дължат на ръчното нанасяне на специалното покритие на F-35, което помага да се намалява неговата радарна сигнатура. Работниците допускали грешки, които след това трябва да се отстраняват отново ръчно.

През септември 2017 г. стана ясно, че Пентагонът е спрял доставките на F-35 за месец, тъй като е било открито, че на част от произведените самолети не е било нанесено правилно антикорозионното покритие на част от нитовете. През 2016 г. пък бе открита грешка в сглобяването на системата за охлаждан на самолета.

Бабионе заявява, че минимизирането на производствените дефекти при F-35 е сред най-важните приоритети за компанията му. Взимат се мерки за по-добър качествен контрол на частите идващи от подизпълнители и се влага допълнително в обучение на работници.

Свързани теми

Предишна публикация
Сертификацията на Bell 525 се отлага за 2019 г.
Следваща публикация
Катар води преговори за покупка на Су-35
106 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…

Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57

Деветият прототип на руския изтребител от следващо поколение Су-57 бе пребазиран в изпитателния център „Громов”, в Жуковский, което даде възможност за поява на първите снимки на машината.

Меню