Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

96 прочитания

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

„При F-35 има неща, които никоя оръжейна система след F-22, не притежава. А F-22 не е произвеждан в такива количества и такъв темп. Има проблеми, с които ще се справим и тогава ще се види сериозен спад на производствените дефекти, които са свързани най-вече с намаляване на забележимостта на самолета”, обяснява Бабионе.

През миналата седмица шефът на програмния офис за F-35 в Пентагона вицеадмирал Мат Уинтър подложи Lockheed Martin на сериозни критики. Една от тях беше, че изтребителите F-35 страдат от неприемливо много производствени дефекти, чието отстраняване води до допълнителни разходи около и без това скъпата програма.

Бабионе отбелязва, че за да бъде F-35 незабележим всички негови елементи трябва да се сглобяват с много висока точност, за да се постига максимално гладка повърхност. Всеки елемент от изтребителя преминава през комплексен процес на производство, сглобяване, инсталиране на самолета и тн. Всяка малка грешка в този процес води до отклоняване от сериозните стандарти.

„Проблемът не е в човешкия фактор, просто достигаме до лимита на нашите способности да произвеждаме и сглобяваме достатъчно прецизно”, разказва Бабионе.

Той обяснява още, че други проблеми се дължат на ръчното нанасяне на специалното покритие на F-35, което помага да се намалява неговата радарна сигнатура. Работниците допускали грешки, които след това трябва да се отстраняват отново ръчно.

През септември 2017 г. стана ясно, че Пентагонът е спрял доставките на F-35 за месец, тъй като е било открито, че на част от произведените самолети не е било нанесено правилно антикорозионното покритие на част от нитовете. През 2016 г. пък бе открита грешка в сглобяването на системата за охлаждан на самолета.

Бабионе заявява, че минимизирането на производствените дефекти при F-35 е сред най-важните приоритети за компанията му. Взимат се мерки за по-добър качествен контрол на частите идващи от подизпълнители и се влага допълнително в обучение на работници.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206
Следваща публикация
Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи

Полетите с изтребителите F-35 са временно спрени за извършване на технически прегледи, във връзка с инцидент с типа от преди две седмици. Това съобщиха днес, 11 октомври 2018 г., от Пентагона.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…
Меню