Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

98 прочитания

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

„При F-35 има неща, които никоя оръжейна система след F-22, не притежава. А F-22 не е произвеждан в такива количества и такъв темп. Има проблеми, с които ще се справим и тогава ще се види сериозен спад на производствените дефекти, които са свързани най-вече с намаляване на забележимостта на самолета”, обяснява Бабионе.

През миналата седмица шефът на програмния офис за F-35 в Пентагона вицеадмирал Мат Уинтър подложи Lockheed Martin на сериозни критики. Една от тях беше, че изтребителите F-35 страдат от неприемливо много производствени дефекти, чието отстраняване води до допълнителни разходи около и без това скъпата програма.

Бабионе отбелязва, че за да бъде F-35 незабележим всички негови елементи трябва да се сглобяват с много висока точност, за да се постига максимално гладка повърхност. Всеки елемент от изтребителя преминава през комплексен процес на производство, сглобяване, инсталиране на самолета и тн. Всяка малка грешка в този процес води до отклоняване от сериозните стандарти.

„Проблемът не е в човешкия фактор, просто достигаме до лимита на нашите способности да произвеждаме и сглобяваме достатъчно прецизно”, разказва Бабионе.

Той обяснява още, че други проблеми се дължат на ръчното нанасяне на специалното покритие на F-35, което помага да се намалява неговата радарна сигнатура. Работниците допускали грешки, които след това трябва да се отстраняват отново ръчно.

През септември 2017 г. стана ясно, че Пентагонът е спрял доставките на F-35 за месец, тъй като е било открито, че на част от произведените самолети не е било нанесено правилно антикорозионното покритие на част от нитовете. През 2016 г. пък бе открита грешка в сглобяването на системата за охлаждан на самолета.

Бабионе заявява, че минимизирането на производствените дефекти при F-35 е сред най-важните приоритети за компанията му. Взимат се мерки за по-добър качествен контрол на частите идващи от подизпълнители и се влага допълнително в обучение на работници.

Свързани теми

Предишна публикация
Сертификацията на Bell 525 се отлага за 2019 г.
Следваща публикация
Катар води преговори за покупка на Су-35
98 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият командир на индийските ВВС обяви плановете за бъдещото им развитие

Новият командир на индийските ВВС генерал Р К С Бхадауриа, който пое поста на 1 октомври 2019 г., обяви плановете за развитието на индийската военна авиация в следващите 12 години. Това съобщава индийският вестник Business Standard.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Меню