Пентагонът нае три компании за осигуряване на агресорски услуги

409 прочитания

Пентагонът обяви, че ще сключи договор с три частни компании, които да осигуряват агресорски услуги за военната авиация на САЩ в следващите години. Това стана вчера, 28 юли 2020 г.

Договорите са на стойност малко под $240 млн. и покриват услуги в рамките на четири години и половина.

Най-сериозен дял от договорите взима компанията Airborne Tactical Advantage Company (ATAC), която трябва да осигури агресорски услуги за две авиобази – Холоман, където се провежда обучението на нови пилоти за F-16 и Люк, където се обучават новите пилоти на F-35. Компанията трябва да предоставя по малко над 1500 полета годишно за всяка от базите.

ATAC разполага със сериозен флот от изтребители Mirage F1 (на снимката горе), след като преди три години купи 63 броя от тези изтребители, както и голямо количество резервни части, които преди това бяха на служба във френските ВВС. Компанията модернизира изтребителите, така че да могат да се използват за агресорските задачи.

Draken International също взима два договора – за авиобазата Сиймор Джонс, където се приучават нови екипажи на F-15E и авиобаза Кели, където се обучават пилоти на F-16. В първата авиобаза компанията ще осигурява 1000 задачи годишно с A-4N/K, а във втората ще се осигуряват 800 задачи годишно с L-159.

L-159 на Draken International

Последният, пети договор, е за TacAir, които ще предоставят 530 задачи годишно с изтребители F-5, за авиобаза Кингсли, където се обучават екипажите на F-15 от състава на Въздушната национална гвардия.

F-5 на TacAir

Бойното командване на ВВС на САЩ обяви намерението си да използва широко услугите на частни компании, които да осигуряват спаринг партньори при обучението на американските бойни пилоти. С това се цели да се намалят разходите за обучение, тъй като частните компании летят с по-стари бойни самолети с много по-ниски разходи за експлоатация, в сравнение със строевите части от ВВС на САЩ.

Планираше се и шести договор, за авиобаза Еглин, но той за сега няма да бъде сключван, тъй като се чака оценка на екологичните последствия от него.

Пентагонът планира да започне да използва услугите на избраните три частни компании в края на това лято.

В последните години частните компании, които осигуряват агресорски услуги за военната авиация на САЩ изживяват истински разцвет.

Свързани теми

Предишна публикация
Испания разменя поръчки за Airbus срещу минимални съкращения
Следваща публикация
Подписаха договор за модернизация на японските F-15
409 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Меню