Пентагонът нае три компании за осигуряване на агресорски услуги

408 прочитания

Пентагонът обяви, че ще сключи договор с три частни компании, които да осигуряват агресорски услуги за военната авиация на САЩ в следващите години. Това стана вчера, 28 юли 2020 г.

Договорите са на стойност малко под $240 млн. и покриват услуги в рамките на четири години и половина.

Най-сериозен дял от договорите взима компанията Airborne Tactical Advantage Company (ATAC), която трябва да осигури агресорски услуги за две авиобази – Холоман, където се провежда обучението на нови пилоти за F-16 и Люк, където се обучават новите пилоти на F-35. Компанията трябва да предоставя по малко над 1500 полета годишно за всяка от базите.

ATAC разполага със сериозен флот от изтребители Mirage F1 (на снимката горе), след като преди три години купи 63 броя от тези изтребители, както и голямо количество резервни части, които преди това бяха на служба във френските ВВС. Компанията модернизира изтребителите, така че да могат да се използват за агресорските задачи.

Draken International също взима два договора – за авиобазата Сиймор Джонс, където се приучават нови екипажи на F-15E и авиобаза Кели, където се обучават пилоти на F-16. В първата авиобаза компанията ще осигурява 1000 задачи годишно с A-4N/K, а във втората ще се осигуряват 800 задачи годишно с L-159.

L-159 на Draken International

Последният, пети договор, е за TacAir, които ще предоставят 530 задачи годишно с изтребители F-5, за авиобаза Кингсли, където се обучават екипажите на F-15 от състава на Въздушната национална гвардия.

F-5 на TacAir

Бойното командване на ВВС на САЩ обяви намерението си да използва широко услугите на частни компании, които да осигуряват спаринг партньори при обучението на американските бойни пилоти. С това се цели да се намалят разходите за обучение, тъй като частните компании летят с по-стари бойни самолети с много по-ниски разходи за експлоатация, в сравнение със строевите части от ВВС на САЩ.

Планираше се и шести договор, за авиобаза Еглин, но той за сега няма да бъде сключван, тъй като се чака оценка на екологичните последствия от него.

Пентагонът планира да започне да използва услугите на избраните три частни компании в края на това лято.

В последните години частните компании, които осигуряват агресорски услуги за военната авиация на САЩ изживяват истински разцвет.

Свързани теми

Предишна публикация
Испания разменя поръчки за Airbus срещу минимални съкращения
Следваща публикация
Подписаха договор за модернизация на японските F-15
408 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…
Меню