Сърбия показа своите нови МиГ-29

6K прочитания

Сърбия най-накрая може да се похвали с усилване на въздушната си мощ, въпреки че става въпрос за няколко употребявани изтребителя МиГ-29. След години на полемики и различни планове, които все се проваляха, на 20 октомври 2017 г. в авиобаза Батайница, до Белград, се състоя официалната церемония по предаване на шестте бивши руски МиГ-29.

Машините бяха договорени през декември 2016 г. В опит за запазване на геополитическото си влияние на Балканския полуостров Русия се съгласи да предостави безплатно шест изтребителя МиГ-29 (две спарки и четири едноместни машини), като от сръбската страна се очаква да поеме всички други разходи, включително за ремонт и модернизация, както и за доставка на съпътстващо оборудване и въоръжение.

Шестте самолета пристигнаха в Сърбия между 2 и 5 октомври. Изтребителите бяха доставени в разглобен вид на борда на транспортен самолет Ан-124 „Руслан” на авиокомпания „Волга-Днепр”, като в рамките на всеки полет пристигаха по две машини.

На 20 октомври в Батайница се проведе доста пищно събитие под името „Свобода 2017“. Официално то бе посветено на 73-тата годишнина от освобождението на Белград от германска окупация. Реално то се превърна в мини авиошоу (включително с участието на руската демонстрационна група Стрижи), с елементи на сухопътно учение, на което бяха показани и новодоставените МиГ-29. На събитието присъстваше цялото политическо ръководство на Сърбия, включително президентът ѝ Александър Вучич и министър-председателят Ана Бърнабич. От руска страна гост бе министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу.

Сърбия получава от Русия два двуместни МиГ-29УБ и четири едноместни изтребителя. Двете спарки са с бордни номера 18351 и 18352. В предишния си „живот” в руските ВКС са носили номера RF-29166 и RF-92196. Те са произведени съответно през октомври 1990 г. и септември 1991 г.

От четирите едноместни единият е изделие 9-12А (бивш RF-92185), произведен през януари 1989 г. Тази машина получава борден номер 18151. Останалите три са изделия 9-13 (бивши номера от руските ВКС – RF-93709, 93713 и 93717), произведени съответно през януари, август и декември 1989 г. Номерата им в сръбските ВВС са 18201, 18202 и 18203.

Реално на 20 октомври в Батайница бяха показани пет от предадените шест изтребителя. Борд 18201 бе върнат веднага в Русия за извършване на капитално-възстановителен ремонт (в 121 АРЗ в Кубинка до Москва), тъй като машината е минавала за последно през такъв през 2010 г., а по време КВР на МиГ-29 се прави на всеки седем години съгласно руската система за техническа експлоатация.

За да се докара бройката в Батайница, сред бившите руски МиГ-29 бе паркиран и борд 18101, който е наследство от времето на Югославия и днес се числи към сръбските ВВС. И шестте машини бяха окичени с разнообразно въоръжение и във всевъзможни конфигурации, включително ракети „въздух-въздух“ Р-27, Р-60 и Р-73, свободнопадащи бомби ФАБ-100, допълнителни резервоари ПТБ-1150 и контейнери за НУРС УБ-32-57 и Б8М1.

И шестте изтребителя бяха с камуфлаж, наподобяващ този, използван от досегашните сръбски МиГ-29, и със сръбски опознавателни знаци.

Интересно е да се отбележи, че Сърбия вече разполага със своеобразен зоопарк от подварианти на МиГ-29. Оригиналните югославски МиГ-29, които се експлоатират днес от Сърбия, са изделие 9-12Б (експорт за трети страни). Сега страната получи и изделия 9-12А (експорт за страни от Варшавския договор; този самолет вероятно е бил използван в учебен център в СССР за обучение на пилоти от Варшавския договор, а след това е останал на служба в Русия) и 9-13 (с немалко отлики от 9-12, включително вградена система за РЕБ „Гардения“, по-голям вътрешен горивен запас и други). Без да броим, че сръбските спарки са произвеждани около 1987 г., докато новодоставените са от последните серийни машини и по тях има известни разлики.

Въпросът какво Сърбия ще прави със своя флот от МиГ-29 засега има мъгляв отговор, тъй като сръбските официални лица и институции дават малко информация, а тя понякога си противоречи. По всичко личи, че Сърбия планира поетапен подход към своите изтребители в зависимост от това колко пари може да се заделят през годините.

В рамките на първия етап доставените шест бивши руски МиГ-29 ще преминат през малка модернизация и удължаване на общия им технически ресурс до 30 години. Малката модернизация ще трябва да уеднакви бившите руски изтребители и изтребителите МиГ-29, които в момента са на сръбска служба. В периода 2008–2011 г. са модернизирани пет сръбски изтребителя (един от тях е спарка). Те получават навигационна система ВНД-94, работеща по системите DME и TACAN, приемник за цивилната система за инструментално кацане ILS, означен ВИМ-95, нова система „свой-чужд” СО-96 и нова радиостанция. В кабината са добавени един нов дисплей МФИ-54, пулт за управление на системите ПУС-29 и нов индикатор на челното стъкло ИЛС-31. Впоследствие един от сръбските изтребители катастрофира и така наличните днес машини са четири.

Според съобщение от началото на ноември на сръбското МО по изтребителите вече се работи от смесени сръбско-руски екипи на място в Батайница и работата трябва да приключи до края на 2018 г.

Следващият етап ще включва всички 10 сръбски МиГ-29. При него трябва да се премине към експлоатация по състояние (по същия метод се експлоатират българските МиГ-29 след преминаването на програма за възстановяване на летателната годност в периода 2006–2009 г.). При това се премахва необходимостта от извършване на капитално-възстановителен ремонт, а на всеки 1000 часа трябва да се извършват контролно-възстановителни работи и да се заменят или ремонтират (където е възможно) части от планира, в които е открито износване.
Тъй като съвсем скоро ще започне да изтича 30-годишният ресурс на изтребителите, той трябва да се удължи. Пред Сърбия има стандартната опция за удължаване до 40 години, но от РСК „МиГ“ вече са предложили на западната ни съседка да се премине към удължаване до 45 години.

Последният трети етап е най-сложен и е свързан с по-дълбоката модернизация на сръбските МиГ-29 с цел усилване на бойните им възможности. От сръбското МО вече многократно са заявявали, че искат да оборудват изтребителите си с новите радари „Жук-М“ и така те да получат възможност да използват ракетите РВВ-АЭ с активна радиолокационна глава за самонасочване.
Реално Русия и РКС „МиГ” може да предложат на Сърбия модернизация до стандарта СМ или СМТ, каквато е прилагана вече тук и там по света (например Перу и Индия). При нея изтребителят получава нови бойни възможности, включително и възможност за използване на управляемо оръжие „въздух-земя”, както и нова система за самозащита и дори допълнителни вградени горивни резервоари.

Действителният обем на модернизацията, която Сърбия ще приложи на своите МиГ-29, засега е неизвестен и по въпроса се водят преговори.

Сръбското МО обяви, че бюджетът за модернизацията, дооборудването и осигуряването на резервни части за сръбските МиГ-29 е €185 млн. Не е известно дали тази сума ще се окаже достатъчна предвид необходимостта от доставка на допълнително оръжие (като например ракети РВВ-АЭ) и неизвестните около по-дълбоката модернизация на изтребителите.
Неофициално се споменава, че всички мероприятия около сръбските МиГ-29 трябва да приключат до 2021 г.

Ако Сърбия успее да стегне и модернизира своите десет МиГ-29, то страната ще разполага с един приличен изтребителен флот, който да гарантира охраната на въздушното пространство на нашата съседка до около 2030 г.

Снимки: Чавдар ГЪРЧЕВ

Свързани теми

Предишна публикация
Сложни времена за руската палубна авиация
Следваща публикация
Къде изчезна „офертата“ за нови F-16?
6K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Меню