Румъния подписва за още пет F-16 от Португалия

771 прочитания

Румъния ще подпише договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16 от Португалия в края на тази или началото на следващата година. Това е заявил румънския военен министър Габриел Леш на пресконференция, която се е провела днес, 19 април 2019 г.

Леш е казал, че цялата необходима документация за сделката е била предадена на Португалия. Министърът е казал, че очаква тази или най-късно в началото на следващата година да бъде подписан договор за допълнителните пет самолета. Не се съобщава стойността на сделката.

Самолетите F-16A/B Block 15, ще дойдат от САЩ, но ще бъдат модернизирани в Португалия от OGMA до стандарта MLU. През модернизация и ремонт ще минат четири (три едноместни и една спарка) от петте поръчани. Петият едноместен изтребител ще се използва за донор за резервни части.

Не е ясно, кога ще пристигнат изтребителите в Румъния. Те ще допълнят сега наличните 12 броя F-16 MLU, които пристигнаха в страната през 2016 – 2017 г., в 53-та ескадрила, разположена в авиобаза Фетещ.

Леш е потвърдил, че процедурата по покупка на още 36 броя F-16 продължава. Според него, страната в момента гледа най-вече към опциите за употребявани изтребители от този тип, които да бъдат модернизирани. Не се дава информация от къде ще дойдат тези изтребители и до какъв стандарт ще бъдат модернизирани.

Румънският министър на отбраната е бил запитан за това дали се гледа сериозно на покупката на F-35, след като в началото на месеца Пентагона каза, че разглежда Румъния като потенциален клиент в близко бъдеще. Леш е отговорил, че този въпрос не стои на дневен ред.

Въпросът с бързата покупка на още пет F-16 бе поставен през миналото лято от предишния румънски военен министър. Тогава бе казано, че сделката ще се реализира до края на 2018 г.

Румъния иска да окомплектова една пълна ескадрила с F-16 MLU и след това да купи още F-16, които да подменят сега експлоатираните две ескадрили МиГ-21 LanceR. Въпреки, че плановете за покупка на още две ескадрили F-16 са на дневен ред от повече от три години, за сега по тях само се говори, а наличните МиГ-21 вероятно ще служат още минимум четири – пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания
Следваща публикация
B-1B не лети вече трета седмица
771 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ

Руското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник „Ведомости“, цитирайки два свои източника.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Меню