Програмата F-35 ще се изправи пред недофинансиране

220 прочитания

Програмата на Пентагона за покупка и експлоатация на изтребителите от следващо поколение F-35, ще се изправи пред недофинансиране в размер на $10 млрд. в следващите пет години. Това показват финансов анализ, цитиран от Bloomberg.

Според планът на Пентагона, през следващите пет финансови години ще бъдат поискани $78 млрд. за разработка, изпитания, покупка, експлоатация, поддръжка и инфраструктура, свързани с изтребителя F-35. Анализ, обаче показва, че действителната сума, която ще е необходима е в рамките на $88 млрд.

Bloomberg се позовава на вътрешен доклад на Пентагона, който е датиран от 17 юни 2020 г. и е с гриф „за служебно ползване”. От американското военно ведомство са отказали коментар за Bloomberg, като единствено са отбелязали, че в рамките на програмата F-35 се правят непрекъснато много и различни анализи.

Според доклада, липсващите $10 млрд. ще се отразят на всички аспекти на програмата. В него се отчита, че цената на самолета, включително двигателя, е намаляла слабо спрямо очакванията от 2012 г. – от $109 млн. на $101,3 млн., като в същото време цената за експлоатация се е повишила със 7%, спрямо същите планове.

Bloomberg пише, че недофинансирането на F-35 ще е сред сериозните предизвикателства пред следващата президентска администрация, независимо дали Тръмп ще бъде преизбран или демократът Джо Байдън бъде избран. До 2023 г. Пентагонът очаква, че няма да получи съществено повече пари, докато страната ще започне да реализира скъпи отбранителни програми, включително и стартирането на пъмномащабното производство на F-35. През 2025 г. се планира да с купят 96 машини от този тип, на фона на 79 в бюджета за 2021 г.

Bloomberg очаква, че ако не бъде увеличен сериозно бюджета за отбрана, то Пентагона ще трябва или да реже от поръчките за F-35 или да жертва други програми за превъоръжаване и модернизация.

В доклада, който цитира новинарската агенция, има и други интересни забележки към F-35, като например сериозната несигурност в оценките за бъдещите разходи по програмата. Основната причина за поевтиняването на F-35, спрямо оценките от 2012 г., е по-ниската от планираната инфлация, както и по-големия експорт, свалящ единичната цена.

В доклада е записано и че целта за сваляне на цената на летателния час от сегашното ниво от $35 000 на $25 000 най-вероятно ще се окаже невъзможно, тъй като по темата не се взимат никакви сериозни мерки. Свалянето трябва да стане факт през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция купува Rafale
Следваща публикация
Пентагонът ще изправи човек срещу изкуствен интелект в реален въздушен бой
220 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ са предложили на Хърватска нови F-16

Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Меню