Пентагонът ще изправи човек срещу изкуствен интелект в реален въздушен бой

245 прочитания

Три седмици, след като боен пилот се изправи срещу изкуствен интелект (ИИ) във виртуален въздушен бой и загуби, от Пентагона обявиха, че планират за 2024 г. да повторят упражнението, но с използването на реални бойни самолети.

Изявлението бе направено от секретаря (министъра) на отбраната на САЩ Марк Еспер в рамките на симпозиум посветен на изкуствения интелект, който се проведе вчера, 9 септември 2020 г.

„ИИ демонстрира, че може да победи човек във виртуален въздушен бой. Сега планираме тези симулации да прераснат в реално упражнение с истински бойни самолети и планираме това за 2024 г.”, разяснява Еспер.

Той е уточнил, че ИИ ще бъде твърдо ограничен от етични правила и управлението му ще може да бъде поемано от човек.

„Трябва да е ясно, че ролята на ИИ в нашата система е да подкрепя хората в техните решения, не да го замества. Ние виждаме ИИ, като възможност за освобождаване на ресурси и персонал, така че хората да се съсредоточат в по-важни задачи, така че всичко да се върши по-бързо и по-прецизно”, обяснява още Еспер.

Той не е дал други детайли, като например, с какви самолети ще се осъществява упражнението. В момента САЩ не разполагат с машина, която може да извършва маневрен въздушен бой автономно, въпреки, че се работи по някои програми за създаване на безпилотни самолети от клас „верен воден” (loyal wingman), които да могат да си сътрудничат с пилотируеми платформи в бой.

През юли 2020 г. ВВС на САЩ отпуснаха $400 млн. за разработката на ИИ, който да се използва точно от такива машини. Програмата се нарича Skyborg.

През февруари тази година тогавашният началник на бойното командване на ВВС на САЩ генерал Джеймс Майкъл Хоумс сподели концепцията, че след средата на десетилетието ще започне по-масово пенсиониране на най-старите F-16C/D, което може да е добра възможност те да се заместят точно с апарати от типа „верен воден”.

На 20 август 2020 г., по време на изпитания под егидата на Агенцията за авангардни отбранителни изследвания (DARPA) към Пентагона опитен пилот-изтребител бе победен от ИИ в рамките на симулиран въздушен бой с резултат 5 на 0.

Свързани теми

Предишна публикация
Програмата F-35 ще се изправи пред недофинансиране
Следваща публикация
Хърватия пак получи оферти за нов изтребител
245 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

B-21 изпълни дебютен полет

Прототипът на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider изпълни успешно първия си полет днес, 10…

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Меню