САЩ одобриха експортира F-35 и Super Hornet за Швейцария

83 прочитания

Aгенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за евентуалния експорт на изтребители F-35A и F/A-18E/F Super Hornet за Швейцария.

И двете уведомления са за по 40 изтребителя, но прави впечатление, че пакетната цена за F-35A е с близо $900 млн. по-ниска от тази за Super Hornet.

Уведомлението за потенциалната сделка за 40 броя F-35A е на стойност $6,58 млрд. В пакета, освен 40-те изтребителя, влизат шест резервни двигателя Pratt & Whitney F-135, 40 ракети за близък въздушен брой AIM-9X Block II+, 50 имитатора (CATM) на същата ракета, учебни ракети AIM-9 и малък пакет оръжие „въздух – земя”, който включва 18 кита за преработка на свободно падащи бомби в GBU-54, 12 свободно падащи бомби Mk. 82 и 12 малокалибрени боеприпаса GBU-53/B Small Diameter Bomb II. Отвъд това, в пакета влизат стандартните стоки и услуги, обучение, наземно оборудване и други подобни.

Уведомлението за потенциалната сделка за 40 броя Super Hornet е на стойност $7,452 млрд. 36 от самолетите са едноместни F/A-18E, а останалите четири са двуместни F/A-18F. В пакета влизат и 16 резервни двигателя, четири резервни оръдия M61A2 и 25 целеуказващи контейнера AN/ASQ-228 ATFLIR. Оръжейният пакет е абсолютно същия, както този при F-35A, както и са включени сходни стоки и услуги.

Цените на двата пакета не са окончателни и в тях има заложени известни финансови буфери, като тяхната точна стойност ще стане ясна, след като Швейцария поиска и получи официални оферти. Въпреки това, сериозната разлика в цените буди учудване. Уведомленията в момента са част от законовата процедура, които изисква Конгресът на САЩ да бъде информиран за всички големи потенциални оръжейни сделки за експорт.

На 27 септември 2020 г. швейцарските избиратели с минимална преднина одобриха предложението на правителството за стартиране на конкурсна процедура за покупката на 40 многоцелеви изтребителя.

Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидентът с F-35, от май, се дължи на софтуерни проблеми и преуморен пилот
Следваща публикация
Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА
83 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България

Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.

Филипините се ориентират към Gripen

Филипините са определили шведския Saab Gripen C/D, като най-добър кандидат в програмата за покупка на нов многоцелев изтребител. Това е заявил министърът на отбраната на страната Делфин Лорензана, цитиран от държавната информационна агенция PNA.

Меню