Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

59 прочитания

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

„Румъния възнамерява да продължи с покупката на изтребители F-16. В рамките на първата фаза ще купим още четири F-16, които да допълнят наличните 12 за да имаме цяла ескадрила, а като втора фаза ще купим още 36 такива бойни самолети”, обяснява министър Фифов.

Румънският министър на отбраната е уточнил, че страната му вече е получила няколко оферти за употребявани F-16 и се водят преговори с потенциалните доставчици в лицето на Израел, Португалия и Гърция.

Фифор е обяснил, че в скоро време делегация на румънските ВВС ще посети Израел, където ще огледа предлаганите изтребители. Той обаче е казал, че не може да се очаква бърза сделка.

Политическото ръководство на румънските въоръжени сили вече няколко години говорят за покупката на още изтребители F-16, но до момента е направено малко по въпроса. През септември 2017 г. бяха доставени последните три, от договорените през септември 2013 г. 12 броя употребявани F-16 MLU, които бяха доставени от Португалия и САЩ. Логично е Румъния да търси доставка на още четири изтребители от същия модернизационен стандарт, за допълване на ескадрилата.

В последните години Израел активно предлага употребявани F-16A/B, както и F-16C/D. Гърция пък се опитва да продаде своите най-стари F-16C/D Block 30, които са доставяни в края на 80-те години на миналия век.

През миналата година министър Фифор бе казал, че се водят и преговори за F-16 със САЩ, но явно тази опция вече е отпаднала.

Много е вероятно Румъния да експлоатира два различни типа F-16 – доставените вече машини по стандарта MLU и някакви други употребявани F-16, което ще усложни логистиката във ВВС на страната. Румънските медии отбелязват, че израелските предложения в момента се ползват с известна политическа подкрепа. Израелските компании от отбранителния бранш имат сериозни позиции в Румъния.

През август 2017 г. Румъния заяви, че смята да отдели €10 млрд. за превъоръжаване в следващите няколко години, но сумата вече започва да се изчерпва. Наскоро страната обяви, че купува ракети „земя-земя” HIMARS и четири многофункционални корвети за ВМС, като общата цена на проектите е над €3 млрд. През миналата есен бяха договорени и 227 бронирани колесни машини Piranha V за €850 млн.

Вече бяха обявени и други амбициозни програми, като покупка на ЗКР Patriot, за които ще отидат още малко над €3 млрд. и покупка на вертолети Cougar, UH-1Y и AH-1Z, чиято цена на придобиване ще бъде над €1 млрд.

Така не е ясно дали румънските ВВС ще имат финанси да купят още 40 броя F-16, дори и те да са употребявани и колко още ще разчитат на античните изтребители МиГ-21 LanceR, които продължават да са основен тип на румънските ВВС.

Михай Фифор е обявил още, че ще бъдат модернизирани 21 учебно-тренировъчни самолети IAR-99, за да могат те ефективно да се използват за напреднало и преходно изтребително обучение. Той обаче не е дал срокове за реализация на програмата, нито цената ѝ.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206
Следваща публикация
Полетя вторият прототип на МС-21
59 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Меню