Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

60 прочитания

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

„Румъния възнамерява да продължи с покупката на изтребители F-16. В рамките на първата фаза ще купим още четири F-16, които да допълнят наличните 12 за да имаме цяла ескадрила, а като втора фаза ще купим още 36 такива бойни самолети”, обяснява министър Фифов.

Румънският министър на отбраната е уточнил, че страната му вече е получила няколко оферти за употребявани F-16 и се водят преговори с потенциалните доставчици в лицето на Израел, Португалия и Гърция.

Фифор е обяснил, че в скоро време делегация на румънските ВВС ще посети Израел, където ще огледа предлаганите изтребители. Той обаче е казал, че не може да се очаква бърза сделка.

Политическото ръководство на румънските въоръжени сили вече няколко години говорят за покупката на още изтребители F-16, но до момента е направено малко по въпроса. През септември 2017 г. бяха доставени последните три, от договорените през септември 2013 г. 12 броя употребявани F-16 MLU, които бяха доставени от Португалия и САЩ. Логично е Румъния да търси доставка на още четири изтребители от същия модернизационен стандарт, за допълване на ескадрилата.

В последните години Израел активно предлага употребявани F-16A/B, както и F-16C/D. Гърция пък се опитва да продаде своите най-стари F-16C/D Block 30, които са доставяни в края на 80-те години на миналия век.

През миналата година министър Фифор бе казал, че се водят и преговори за F-16 със САЩ, но явно тази опция вече е отпаднала.

Много е вероятно Румъния да експлоатира два различни типа F-16 – доставените вече машини по стандарта MLU и някакви други употребявани F-16, което ще усложни логистиката във ВВС на страната. Румънските медии отбелязват, че израелските предложения в момента се ползват с известна политическа подкрепа. Израелските компании от отбранителния бранш имат сериозни позиции в Румъния.

През август 2017 г. Румъния заяви, че смята да отдели €10 млрд. за превъоръжаване в следващите няколко години, но сумата вече започва да се изчерпва. Наскоро страната обяви, че купува ракети „земя-земя” HIMARS и четири многофункционални корвети за ВМС, като общата цена на проектите е над €3 млрд. През миналата есен бяха договорени и 227 бронирани колесни машини Piranha V за €850 млн.

Вече бяха обявени и други амбициозни програми, като покупка на ЗКР Patriot, за които ще отидат още малко над €3 млрд. и покупка на вертолети Cougar, UH-1Y и AH-1Z, чиято цена на придобиване ще бъде над €1 млрд.

Така не е ясно дали румънските ВВС ще имат финанси да купят още 40 броя F-16, дори и те да са употребявани и колко още ще разчитат на античните изтребители МиГ-21 LanceR, които продължават да са основен тип на румънските ВВС.

Михай Фифор е обявил още, че ще бъдат модернизирани 21 учебно-тренировъчни самолети IAR-99, за да могат те ефективно да се използват за напреднало и преходно изтребително обучение. Той обаче не е дал срокове за реализация на програмата, нито цената ѝ.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206
Следваща публикация
Полетя вторият прототип на МС-21
60 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Меню