Министър Каракачанов: Има размисли във ВВС за F-35

249 прочитания

Имало идеи и за производство на учебно-бойни самолети у нас

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че във ВВС се разглежда хипотезата за покупката на F-35. Това каза той днес, 17 октомври 2020 г., в предаването „Седмицата” по радио „Дарик”.

„Коментирали сме въпроса, дали не е добре след първите осем F-16, не да водим разговори за още осем Block 70, а директно да идем на F-35. Има такава хипотеза. Разбира се, нашите летци разсъждават, че е въпрос на време, след 15 – 20 години например, да минем на F-35”, така Каракачанов отговори на въпроса, не е ли по-добре да се купят направо F-35.

Той каза, че това са разговори в експертната сфера, но даде да се разбере, че шансът това да се случи е практически никакъв.

Каракачанов бе запитан, какво според него значи да получим от САЩ „зашеметяващо добра” оферта за следващите осем броя F-16. Вчера той каза, че ако офертата е зашеметяващо добра, правителството има готовност веднага да започне преговори за следващите осем изтребителя.

„Добра оферта за мен би било, след като получим първите осем самолета, да не спираме процеса на окомплектоване на ескадрилата F-16. 25-та, 26-та, 27-ма година да приключим с окомплектоването на ескадрила от 16 самолета. Добре е цената да е значително по-ниска от тази, която платихме за първите осем. Добре е да има един 10-годишен срок за изплащане”, отговори Каракачанов.

Той каза, че се очаква всички бъдещи военни поръчки от САЩ да са на разсрочено плащане, като военният министър посочи, че би било идеално вноските по F-16 да се покриват само от един военен бюджет в рамките на 2% от БВП.

Каракачанов, обаче категорично отказа да дава конкретни ценови предположения за цената.

Водещият Кирил Вълчев, попита Каракачанов дали рязкото желание да се купуват още изтребители от САЩ, не е свързано с желанието на правителството да се хареса на американската страна, на фона на протестите и други събития.

„Не се превръщайте в Скопска медия, моля ви се”, отговори Каракачанов.

Министърът на отбраната бе запитан за възможността да се сглобяват самолети у нас, в рамките на индустриалното сътрудничество по проекта.

„Още, като водихме преговорите за първите осем F-16, ние в МО имахме революционната идея за едно тристранно сътрудничество за производство на самолети в България. Лошото е, че това нямаше как да бъде направено в договора за индустриално сътрудничество по тези самолети. Но тази идея е доста реалистична. Става дума за учебно-бойни самолети. Съвсем във възможностите ни е, ако започнем един такъв проект в рамките на три до четири години България да да почне да произвежда. Той няма да е български проект, той ще е плод на едно сътрудничество. Едно подобно нещо би издигнало не само авторитета на България, но и би дало възможност на много млади хора да реализират уменията си у нас. Но това би ни позволило да имаме едни самолети, с които да водим обучителна и бойна дейност, но и бихме имали възможност да имаме печалби, защото има пазар за подобни по-малки самолети”, обясни Каракачанов.

Това, за което говори Каракачанов е корейския реактивен свърхзвуков самолет KAI T-50. През септември 2019 г. имаше медийни публикации в проправителствените медии за „преговори за завод за изтребители”, които щяха да се осъществят по време на визитата на премиера Борисов и министър Каракачанов в Южна Корея. От това не излезе нищо по разбираеми причини – България не може да поръча толкова T-50, че да осмислят развръщането на линия за крайно сглобяване тук, а Lockheed Martin няма отношение към подобни договорки. Сега обаче, темата се рециклира.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов: Няма да купуваме утре още изтребители
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Ако офертата за F-16 е зашеметяваща, ще действаме
249 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител

Очаквано, Комисията по отбрана в Народното събрание, даде зелена светлина на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана на извънредно заседание, което се проведе днес, 5 юни 2018 г.

Тодор Тагарев спекулира, че от договора за F-16 ще се реже въоръжение, резервни части и други

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев спекулира, че от договора за покупка на F-16 ще се реже въоръжението, резервните части, гаранционните условия и други подобни. Това каза той вчера, 7 май 2019 г. в предаването „ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев” по TV+.

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Меню