Министър Каракачанов: Ако офертата за F-16 е зашеметяваща, ще действаме

48 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ако предложението за покупка на още осем F-16 е „зашеметяващо добро”, то правителството е готово да действа скоростно по този въпрос. Това каза той днес, 16 октомври 2020 г.

„Нека видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите. Ако има неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще проведем разговори. А и преди ВВС да направят становище, самите те трябва да са наясно”, така министър Каракачанов коментира въпроса с покупката на още осем изтребителя F-16.

Както вече стана ясно, България е изпратила запитване до САЩ за цените, наличностите и сроковете за доставка за евентуална сделка за още осем броя F-16C/D Block 70. To е било изпратено през август, а в сряда Каракачанов каза, че очаква отговора му до две седмици.

„Когато получим това писмо, ще го обсъдим – като ценови параметри, като срокове и условия за плащане. Естествено ще има още разговори, защото при една сделка, трябва да се водят разговори, за да имаме максимално добрите условия. Не само по придобиване, но също така и по поддръжка и индустриално сътрудничество. Това са неща, които допълнително ще се обсъждат”, каза още Каракачанов.

Военният министър каза, че към днешна дата изглежда, че трябва да се дадат още 300 млн. лева за инфраструктура за следващите осем изтребителя. Така той отговори на въпроса, колко още пари трябва да се вложат ако се купят още самолети. Все пак Каракачанов направи уговорката, че трябва да се направят точни разчети.

Припомняме, че правителството отпусна първите 100 млн. за инфраструктура през август.

„Цялата процедура ще мине, както е задължително – становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерски съвет, разглеждане в парламента и решение в парламента. Това е процедурата”, каза Каракачанов и отбеляза, че няма как да се ангажира със срокове за това и дали ще се касае за 60, 90, 120 дни.

Процесът е малко по-сложен от това, за което говори Каракачанов. Трябва да бъде подготвен Проект за инвестиционен разход (ПИР) и той да бъде одобрен от Народното събрание (включително в комисиите и в пленарна зала), тъй като се касае за разход над 100 млн. лева. След това ще може да се проведат преговори по договор, военният министър да получи мандат от Министерски съвет за подписването му и тъй като той влиза в обхвата на Закона за международните договори, следва ратификация отново от Народното събрание.

Днешното изказване на Каракачанов е нов рязък завой по отношение на евентуалното придобиване на още осем F-16. Припомняме, че темата бе повдигната от премиера Борисов на 29 септември, след среща с представители на Lockheed Martin и американския посланик у нас. На следващия ден, след бурни политически и обществени реакции, министър Каракачанов каза, че решението за следващите изтребители ще е на следващо правителство, което ще е на власт през 2024 г. Председателят на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов пък каза, че догодина няма да има сделка за още F-16, защото такива разходи нямало да бъдат заложени в бюджета за 2021 г.

Сега, обаче Каракачанов говори за доста скоростно купуване на още осем F-16, ако условията били зашеметяващи, без да уточнява какво трябва да се разбира под това. Освен това той прехвърля топката за решението на Военновъздушните сили, тъй като от тях се чака становище по американското предложение.

„Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат – боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили”, така е коментирал темата за покупката на още осем F-16 новият командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Генерал Петров вече повдигна въпроса за ресурсното осигуряване на следващите осем F-16.

В изказванията по темата се включи и президентът Румен Радев, който присъства на честването на празника на ВВС. В отговор на въпрос за намеренията на правителството да поръча още осем самолета F-16 държавният глава заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

„Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо и винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи води и до загуби на човешки живот“, допълни Румен Радев.

Държавният глава призова да се уважава военната експертиза.

„Това е много сложна технология и целият процес по договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взима решения“, допълни държавният глава.

Темата с придобиването на още осем F-16 изплува в особено време – протести, политическа нестабилност, мощно предизборно раздаване на пари от правителството, пандемия от COVID-19, очаквания за икономическа рецесия и сериозен американски натиск по темата с енергийните проекти у нас и най-вече газопровода „Турски/Балкански проект“. Как в този пъзел се нареждат и големите проекти за превъоръжаване (не само за още F-16, но и за нови бронирани машини за пехотата и за два модулни патрулни кораба), предстои да видим.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Има размисли във ВВС за F-35
Следваща публикация
40 млн. лева иска да вложи МО в поддръжката на самолетите Pilatus
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?

Премиерът Бойко Борисов попита, как след като военната авиация е приземена, в момента ще се прави военен парад с нея. Тогава той каза вчера, 4 май 2018 г., по време на интервюто си за сутрешния блок на Нова телевизия.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание

На 20 септември 2017 г. се състоя шестото и последно заседание на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет. На заседанието бе обсъден окончателния доклад за работата на комисията.

До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект

Актуализираният Инвестиционен проект за придобиването на нов изтребител трябва да бъде вкаран за обсъждане в Народното събрание до края на ноември 2017 г. Това се чете в отговор на парламентарен въпрос до министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Меню