Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

В последните месеци, Борисов на няколко пъти намекна, че сделката за покупката на F-16 ще бъде платена накуп, така както е изискването на процедурата за покупка на американско въоръжение по програмата FMS. Но днес Борисов директно пое отговорността за това решение, което до момента бе оставено необяснено, предвид възможностите да се намери финансиране с разсрочено заплащане.

Премиерът определи F-16 Block 70, като най-добрият вариант за България и отхвърли всякакви съмнения за боеспособността му.

Отвъд това, Борисов се хвърли в стандартния си монолог за покупката на самолетите Spartan, вертолетите Cougar и Panther, който този път разнообрази с твърдения за това, че цената им е била равна на цената на покупката на осемте F-16.

Ето какво каза Борисов, в рамките на близо шестминутния монолог посветен на военната авиация:

„За покупката на нова техника за армията. Много от вас, особено посланиците ни в НАТО, знаят твърдата позиция на САЩ за достигане на 2% от БВП (разходи за отбрана – бел. ред.) и неотстъпчивата им позиция за държавите-членки, които искат споделена отговорност и разбира се, охрана. Затова решихме да идем на варианта и нашите способности, като държава, за най-добрия възможно самолет F-16 Block 70, който значително подобрява нашите възможности, които имаме със сегашните МиГ-ове. Също, доста спекулации чухме по темата. Едва ли не, ако не са 12, а са девет ракетите им се намалява способността. Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите ВВС. И като отговор само бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платиме веднага. Защото ми омръзна, три пъти като идваме в управление да плащам борчовете, на тези които са пазарили самолетите. И не случайно, не случайно ние имаме авиация, бойна се води, но всичко ново до този момент, което сме придобили е годно само, да натовари Щаба и да избяга. Само транспортни самолети и хеликоптери, без нито една пушка. Не ракета, не торпедо, пушка няма на него. За стотици, стотици милиони. Над милиард! Повече, отколкото за F-16. Да ги питам, какво въоръжение имат Пантерите? Защото, аз ги платих! Нашето правителство! Какво въоръжение имат? Знае ли някой от вас? Може отгоре само с прашка да стреляш. И ги ползваме за спасителни операции. Някой да знае тея Кугъри… Колко на брой са, знаете ли? И какво въоръжение имат? Знаете ли? Нямат и пистолет на борда. И прибавям и Спартаните, които така бяха купени, че няма ни резервни части, ни договори за поддръжка. Нула, нула, нула навсякъде! За повече пари, отколкото сегашните, доказани в битка F-16 Block 70. Съседите имат F-16 Block 50, тея са сенсе! С въоръжение! И тези същите, излизат да ми дават оценка?! Позволявам си да го говоря това в този кръг. Тесен. Защото вие трябва да може да отговорите, като ви питат в чужбина, защо го праим. Помня, на Нова година в 12 часа ни смукнаха 300-та милиона! Зааааа…. Вече съм забравил, май за Спартаните бяха. Сиреч, договаряли, договаряли, правили, но не плащали! Между другото, така платихме и правителствените самолети. Ако си спомняте, купиха два Еърбъса, нискотарифни, от единия май 10 милиона загубихме, че го върнахме. Щото, представете си, да държим още един Еръбъс на летището. Другият го платихме ние. И за да не стане, някой ден да говори, че видите ли, ние сме напазарили… Нашите приходни агенции работят прекрасно, бюджетът е пълен. Пламаще и приключваме темата! Честно и почтено! Стойчев, нали е тука (Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ – бел. ред.)? Честно и почтено! Не го оставяме някой друг да го плаща. Ние сме събрали парите от борбата с корупцията и контрабандата и си плащаме! Това сме го направили.”

Думите на премиера Борисов си струва да бъдат коментирани, тъй като сериозно изкривяват действителността.

Обвиненията, че военно-транспортните самолети C-27J Spartan не са въоръжени са абсурдни, тъй като по дефиниция те са транспортни машини. Вертолетите Cougar носят въоръжение за самозащита, под формата на странично стрелящи картечници, а морските Panther дори разполагат с 20-mm автоматично оръдие и имат провизия за въоръжение за борба с подводници, която провизия, обаче не е изпълнена.

Цената на сделката за трите C-27J бе €55,8 млрд. (109 млн. лева), а покупката на 12 вертолета AS 532 Cougar, плюс три AS 565 Panther бе на стойност около €300 млн. (587 млн. лева) или общо 696 млн. лева. Много далеч от покупката на осемте F-16 Block 70, които ще струват 2,2 млрд. лева.

Не е ясно какво 300 млн. са „смукнали” на неуточнена Нова година, но определено не става въпрос за сделката за трите самолета Spartan, която е на тройно по-ниска стойност.

Премиерът е формално прав, когато посочва, че българските F-16 Block 70 са по-модерни от F-16 на въоръжение в съседните страни, но не е за пропускане факта, че гръцките ВВС разполагат с малко над 150 от тези изтребители, а Турция има на въоръжение около 220 броя F-16. Без да броим другите типове бойни самолети, като Mirage 2000 и F-4, с които разполагат съседите ни.

Неточна е и трактовката на Борисов за случилото се с двата Airbus A319, които бяха купени за „Авиоотряд 28” през 2009 г. Сделката е извършена в последните месеци на управлението на Тройната коалиция, а сделката е за над $88 млн.

Кабинетът „Борисов 1” стигна до споразумението единият А319 да бъде върнат на лизингодателя, а другият да остане в „Авиоотряд 28″. Правителството и лизингодателят се разбират това да стане без неустойки и други глоби, които са предвидени в договора за покупка, като платените пари за върнатия самолет бяха приспаднати от лизинговите вноски на останалия. Така, фактически няма никакви съществени финансови загуби за България, да не говорим за „10 милиона”.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ спряха от полети Boeing 737 Max
Следваща публикация
98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини обяви днес, 20 юни 2018 г., че решението за това какъв изтребител ще купи страната му се отлага. Изказването идва след като в управляващата коалиция в Словакия се появи напрежение, заради желанието на министъра на отбраната Петер Гаждош за бърза покупка на F-16V.

Меню