Филипините получиха първите си Black Hawk

142 прочитания

Филипините получиха на 9 ноември 2020 г. първите пет транспортни вертолети Sikorsky S-70i Black Hawk. Машините са били превозени по въздуха.

Вертолетите са били превозени на борда на Ан-124, който за два дни е прелетял от Полша до авиобаза Кларк, край филипинската столица Манила. В полския завод PZL Mielec, където се сглобяват вертолетите, са били приготвени шест машини, но за шестата е нямало място на борда на транспортния самолет, затова тя е изпратена по вода и се очаква да пристигне през декември.

Филипинските S-70i са в стандартна военно-транспортна конфигурация. Общата филипинска поръчка е за 16 машини. Доставката им ще приключи в края на 2021 г.

През 2018 г. Филипините поръчаха 16 броя Bell 412EPI, които се сглобяват в Канада. След звучните критики за състоянието на човешките права в азиатската страна, президента Родриго Дутерте демонстративно анулира сделката. И в последствие се премина към S-70i, макар и цената му да бе значително по-висока.

S-70i e версия на UH-60M, която обаче се сглобява в Полша и която не е изпълнена по спецификациите на Пентагона, заради което е по-евтина, а производството в полския завод PZL Mielec позволява по-голяма гъвкавост при осъществяването на сделките.

В момента Sikorsky се опитва да пласира и въоръжената версия на S-70i на Филипините. Страната иска да купи поне шест въоръжени вертолета, като проучва също така и възможността да купи AH-1Z и AH-64E.

Свързани теми

Предишна публикация
Нигерия се похвали с БЛА от висок клас
Следваща публикация
САЩ придвижват огромна оръжейна сделка с ОАЕ
142 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините се отказват от покупката на Bell 412

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му ще се откаже от сделката за покупката на 16 транспортни вертолета Bell 412EPI, след като канадското правителство повдигна въпроса за използването им в евентуални сражения с бунтовници в страната.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Филипините се ориентират към Gripen

Филипините са определили шведския Saab Gripen C/D, като най-добър кандидат в програмата за покупка на нов многоцелев изтребител. Това е заявил министърът на отбраната на страната Делфин Лорензана, цитиран от държавната информационна агенция PNA.

Индия търси 111 леки морски вертолета

Индийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 111 леки морски вертолети с общо назначение. Цената на проекта възлиза на около $3,5 млрд. и трябва да включва сериозно участие на местната индустрия.

Меню