Борисов хвърли и вертолетите на АО28 в борба с пандемията

667 прочитания

Премиерът Бойко Борисов е наредил вертолетите на правителствения „Авиоотряд 28” (АО28) да бъдат задействани в борбата с пандемията от COVID-19. Това е станало днес, 11 ноември 2020 г.

„На Росен Желязков разпореждам правителствените хеликоптери двата, плюс другите два за всеко място, където трябва да се излети, а с кола е бавно, примерно, дали е в Родопите, дали е Смолян, Кърджали, Силистра, да се ползват летателните средства и на минутата да се изпраща всичко необходимо. На минутата! Така, че екипажите да са готови. За един човек, за един човек ще лети. Не искам да се чува, че за някой не сме се погрижили”, каза премиера след срещата му със здравния министър Костадин Ангелов, доцент Ангел Кунчев, професор Асен Балтов и доцент Атанас Мангъров.

АО28 в момента е на подчинение на транспортния министър (затова и премиерът се обръща към него) и разполага с два вертолета Ми-8ПС (LZ-CAT и LZ-CAN). И двата вертолета са в т.нар. „салонен вариант” (тоест, VIP транспорт) и не са приспособени да превозват болни в тежко състояние, където се иска животоподдържаща апаратура и обучен медицински персонал.

В най-добрия случай, през годините, вертолетите на АО28 са се използвали „ad hoc” за отделни спасителни операции в планините (при които пострадалите са слагани по диваните на вертолетите) и за превоз на леко пострадали правителствени лица, като например станалата емблематична медицинска евакуация на председателя на парламента Цвета Караянчева, след автомобилната ѝ катастрофа миналата есен, при която тя счупи ключица.

Разбира се, вертолетите могат да се използват и за бърз превоз на медикаменти, медицински изделия и други подобни материали, където те биха били ефективни.

Не е ясно за какви други два вертолета говори премиерът. Държавата разполага с вертолети в структурите на МВР (Специализирания отряд „Въздушно наблюдение” към Гранична полиция с общо четири вертолета) и във въоръжените сили (ВВС и ВМС).

Обективно, единствените, които могат ефективно да превозват из страната пациенти в тежко състояние са военните вертолети (най-вече Cougar), където това е тренирано многократно, има медицинска апаратура и обучен персонал. Теоретично, това е възможно и с военно-транспортните самолети C-27J, които могат да използват къси и неподготвени площадки, а из България все още има мрежа от изоставени летателни площадки, които е възможно да се преведат във вид, който да им позволява да приемат българските Spartan, но на този етап това е в сферата на теорията.

При военните вертолети, обаче стои въпроса с броя на изправната техника, а той при Cougar в момента е трагичен.

Припомняме, че след дълги години на мотане по темата, в началото на годината правителството обеща, че ще купи два медицински вертолета със средства пренасочени от оперативна програма „Региони в растеж”. През септември парите бяха реално отпуснати, но там получаването на самите вертолети още е далеч – предстои провеждане на обществена поръчка, избор на изпълнител, обучение на екипажи, доставка и усвояване или поне още две години. Дотогава, ще трябва да се разчита на други решения на парче.

Снимка: Ангел Александров

Свързани теми

Предишна публикация
Отново санитарна задача за български C-27J
Следваща публикация
ВВВУ обучава технически персонал за Cessna 172
667 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството тръгна на извънсъдебно споразумение по договора с Airbus Helicopters

Правителството започна преговори за постигане на извънсъдебно споразумение с европейския вертолетостроител Airbus Helicopters по неразрешените въпроси около сделката за покупка на вертолетите Panther и Cougar. Това съобщава сайтът Mediapool.

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Меню