Управляващите обещаха да купят два медицински вертолета

2K прочитания

Два медицински вертолета ще бъдат купени със средства на оперативна програма „Региони в растеж”. Това обяви вчера, 20 февруари 2020 г., заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

„Сега след допълнителни преговори с ЕК и спрямо бюджетите, с които разполагаме в програмата, успяхме да осигурим тези допълнителни 20 млн. лв., които да допълнят всички мерки, които изпълняваме към момента заедно с Министерство на здравеопазването и да осигурим така важния стълб при спешната медицинска помощ”, каза Николова, която разясни, че по програма „Региони в растеж” се е планирало цялостно обновяване на системата за Бърза помощ, включително с добавянето на възможност за спасяване и превоз на пострадали по въздуха.

Новината бе съобщена на брифинг за медиите в Народното събрание. На него участва и депутата Димитър Главчев (ГЕРБ), Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) и Красимир Стоянов – специалист по планинско спасяване.

Заместник-министър Николова заяви, че ще се направи всичко възможно да се купят два вертолета в рамките на въпросните 20 млн. лева, като това зависи и от начина по който Министерство на здравеопазването структурира проекта. Тя уточни, че в рамките на проекта ще влезе и съпътстващата инфраструктура и обучението на екипажите. Николова посочи, че предстои да се уточнят и процедурите за работа с тези машини.

В Народното събрание бе казано още, че процедурата за закупуване на вертолетите трябва да стартира в най-скоро време.

Декларираната цел за покупка на два вертолета и всичко необходимо за тях, включително и инфраструктурата, в рамките на бюджет от 20 млн. лева, обаче изглежда да е свръхамбициозна.

В Европейския съюз в момента действа регламент на EASA , определящ изискванията към вертолетите изпълняващи подобни задачи – позволява се използването само на двудвигателни машнии, сертифицирани по Категория А, клас 1, когато се оперира в гъстозастроена градска среда. Цената на подобни машини с пълно оборудване за медицински и спасителни задачи, отговарящо на европейските стандарти за летателна годност и специализиран медицински интериор и оборудване започва от €6 млн. За справка – единичната цена на вертолети Airbus Helicopters H135 за медицинската система за Румъния, закупени през миналата година е €6,49 мл. съгласно информация от публично-достъпни източници. И да не забравяме, че е нужна и инфраструктура (хангари за съхранение, площадки за дежурство и площадки за кацане в големите болници из страната), което прави покупката на два вертолета с всичко необходимо за 20 млн. лева безкрайно трудна.

От казаното в Народното събрание не става кристално ясно какво в момента се планира за въпросните два вертолета – дали да се стартира изграждането на система за чист HEMS (Helicopter Emergency Medical Service), дейност, регулирана от ЕASA, или към него трябва да се реализират и операции по SAR (Search and Rescue). Между двете задачи има достатъчно разлика, най-вече към изискванията за вертолетите и екипажите, които ще ги изпълняват. Всъщност HEMS включва и като разновидност и определени задачи по планинско спасяване, които също се регулират от ЕASA.

В случая с HEMS се касае, много грубо казано, за летяща линейка, която бързо може да достига до мястото на инцидента, да натовари стабилизираните пациенти и да ги откарва по най-бърз възможен начин до специализирана болница за активно лечение. Също така тя може да превози медицински екипи до мястото на пострадалия или болния, които са осигурят специализирани грижи и да стабилизират пациента за превоз до подходящо медицинско заведение. Операциите може да се изпълняват и през нощта, ако екипажите са подготвени за подобно нещо и вертолетите са снабдени с оборудване за нощно виждане.

При SAR вече говорим за специализирани вертолети, които имат на борда си специфично оборудване за търсене и спасяване, и обучени спасители, които могат да издирват пострадали на тежки терени, включително в сложни условия и през нощта, да спускат до тях спасители (или самият вертолет да се приземява там) и да откарват пострадалите до медицински заведения. При тях няма толкова високи изискания към специализираното медицинско оборудване, което се носи на борда, а се набляга на спасителното оборудване.

Няма ясното и кой ще бъде оператор на вертолетите – тоест коя ще е държавната организация, осигуряваща тяхното летателното опериране и техническото обслужване.

Въпросът за осигуряването на медицински и спасителни вертолети започна да се поставя особено остро през миналата есен, когато от ПСС директно се оплакаха публично за липсата на такива машини, след тежка спасителна акция в Пирин и невъзможността на ВВС да се включат. По същото време председателя на Народното събрание Цвета Караянчева бе превозена по въздуха от Шумен с вертолет на „Авиоотряд 28” с лека травма, получена след автомобилна катастрофа, а вертолет Cougar от състава на ВВС бе задействан да превозва получилият инсулт председател на общинския съвет в Русе, след телефонно обаждане от премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
45 години от първия полет на Су-25
Следваща публикация
Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Авиокаст: Епизод 23

От дипломатическите и Фейсбук премеждия с европейски летища и авиокомпании, през състоянието на международните ни…

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Меню