Управляващите обещаха да купят два медицински вертолета

2K прочитания

Два медицински вертолета ще бъдат купени със средства на оперативна програма „Региони в растеж”. Това обяви вчера, 20 февруари 2020 г., заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

„Сега след допълнителни преговори с ЕК и спрямо бюджетите, с които разполагаме в програмата, успяхме да осигурим тези допълнителни 20 млн. лв., които да допълнят всички мерки, които изпълняваме към момента заедно с Министерство на здравеопазването и да осигурим така важния стълб при спешната медицинска помощ”, каза Николова, която разясни, че по програма „Региони в растеж” се е планирало цялостно обновяване на системата за Бърза помощ, включително с добавянето на възможност за спасяване и превоз на пострадали по въздуха.

Новината бе съобщена на брифинг за медиите в Народното събрание. На него участва и депутата Димитър Главчев (ГЕРБ), Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) и Красимир Стоянов – специалист по планинско спасяване.

Заместник-министър Николова заяви, че ще се направи всичко възможно да се купят два вертолета в рамките на въпросните 20 млн. лева, като това зависи и от начина по който Министерство на здравеопазването структурира проекта. Тя уточни, че в рамките на проекта ще влезе и съпътстващата инфраструктура и обучението на екипажите. Николова посочи, че предстои да се уточнят и процедурите за работа с тези машини.

В Народното събрание бе казано още, че процедурата за закупуване на вертолетите трябва да стартира в най-скоро време.

Декларираната цел за покупка на два вертолета и всичко необходимо за тях, включително и инфраструктурата, в рамките на бюджет от 20 млн. лева, обаче изглежда да е свръхамбициозна.

В Европейския съюз в момента действа регламент на EASA , определящ изискванията към вертолетите изпълняващи подобни задачи – позволява се използването само на двудвигателни машнии, сертифицирани по Категория А, клас 1, когато се оперира в гъстозастроена градска среда. Цената на подобни машини с пълно оборудване за медицински и спасителни задачи, отговарящо на европейските стандарти за летателна годност и специализиран медицински интериор и оборудване започва от €6 млн. За справка – единичната цена на вертолети Airbus Helicopters H135 за медицинската система за Румъния, закупени през миналата година е €6,49 мл. съгласно информация от публично-достъпни източници. И да не забравяме, че е нужна и инфраструктура (хангари за съхранение, площадки за дежурство и площадки за кацане в големите болници из страната), което прави покупката на два вертолета с всичко необходимо за 20 млн. лева безкрайно трудна.

От казаното в Народното събрание не става кристално ясно какво в момента се планира за въпросните два вертолета – дали да се стартира изграждането на система за чист HEMS (Helicopter Emergency Medical Service), дейност, регулирана от ЕASA, или към него трябва да се реализират и операции по SAR (Search and Rescue). Между двете задачи има достатъчно разлика, най-вече към изискванията за вертолетите и екипажите, които ще ги изпълняват. Всъщност HEMS включва и като разновидност и определени задачи по планинско спасяване, които също се регулират от ЕASA.

В случая с HEMS се касае, много грубо казано, за летяща линейка, която бързо може да достига до мястото на инцидента, да натовари стабилизираните пациенти и да ги откарва по най-бърз възможен начин до специализирана болница за активно лечение. Също така тя може да превози медицински екипи до мястото на пострадалия или болния, които са осигурят специализирани грижи и да стабилизират пациента за превоз до подходящо медицинско заведение. Операциите може да се изпълняват и през нощта, ако екипажите са подготвени за подобно нещо и вертолетите са снабдени с оборудване за нощно виждане.

При SAR вече говорим за специализирани вертолети, които имат на борда си специфично оборудване за търсене и спасяване, и обучени спасители, които могат да издирват пострадали на тежки терени, включително в сложни условия и през нощта, да спускат до тях спасители (или самият вертолет да се приземява там) и да откарват пострадалите до медицински заведения. При тях няма толкова високи изискания към специализираното медицинско оборудване, което се носи на борда, а се набляга на спасителното оборудване.

Няма ясното и кой ще бъде оператор на вертолетите – тоест коя ще е държавната организация, осигуряваща тяхното летателното опериране и техническото обслужване.

Въпросът за осигуряването на медицински и спасителни вертолети започна да се поставя особено остро през миналата есен, когато от ПСС директно се оплакаха публично за липсата на такива машини, след тежка спасителна акция в Пирин и невъзможността на ВВС да се включат. По същото време председателя на Народното събрание Цвета Караянчева бе превозена по въздуха от Шумен с вертолет на „Авиоотряд 28” с лека травма, получена след автомобилна катастрофа, а вертолет Cougar от състава на ВВС бе задействан да превозва получилият инсулт председател на общинския съвет в Русе, след телефонно обаждане от премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
45 години от първия полет на Су-25
Следваща публикация
Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…
Меню