Капитан Георги Йорданов с прощален полет

681 прочитания

16-та транспортна авиогрупа (траг) Враждебна днес, 3 декември 2020 г. се раздели с един от опитните си пилоти. Летецът-инструктор на легендарния самолет Ан-2, капитан Георги Йорданов, извърши своя прощален полет.

Известен в цялата авиация като Жоро Майната, той е випуск 1989 г. и напуска редовете на ВВС поради навършена пределна възраст за освобождаване от военна служба за заеманото звание (това ще стане факт на 17 декември). Капитан Йорданов завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия като пилот от вертолетната авиация и лети в авиополка бойни вертолети в Стара Загора на Ми-24. През 1996 г. преминава на служба в корпус „Тактическа авиация“ в Пловдив като пилот на свързочен самолет Ан-2, а след закриването на корпуса се премества в авиобаза (тогава) Враждебна, и продължава да лети на същия тип самолет.

След близо 32 години в редиците на ВВС, днес капитанът извърши прощален полет на Ан-2 борд 027, самолет, на който дълги години беше основен инструктор, и който заслужено беше наречен „Майнолета“.

Сега той си отива с чувство на изпълнен дълг, защото е подготвил двама инструктори, които да продължат летателната работа с любимия Ан-2. Според капитана машината, произведена в далечната 1974 г., има живот още поне 10 години и така вероятно ще изпрати в пенсия немалко от екипажите, които днес летят на нея.

Свързани теми

Предишна публикация
Адмирал Ефтимов: Модернизaцията на Су-25 трябва да продължи
Следваща публикация
Президентството предложи покупка на медицински вертолети
681 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25. Това се чете в негово решение от 16 ноември 2018 г.

Подготвят авиодиспечери във ВВУБ

Курс за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация „Войник – авиодиспечер” стартира за първи път в Центъра за подготовка и обучение на ВВУБ „Георги Бенковски”. Това съобщиха от ВВС.

Меню