Адмирал Ефтимов: Модернизaцията на Су-25 трябва да продължи

654 прочитания

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че програмата за модернизация и ремонт на щурмовите самолети Су-25 трябва да продължи с още самолети. Това каза той днес, 10 декември 2020 г., по време на посещение в базата за предно разполагане Безмер.

„Ще се върна в София с убедеността, че трябва да продължим с тази програма и в рамките на ресурса, с който разполагаме, да можем да възстановим още самолети. Нормално е да имаме резерв, ако не в самолети, то поне в двигатели, за да можем да поддържаме поне осем самолета в летателна годност, да вдигнем броя на летците, да повишим класната специалност, а защо не и да помислим за повече самолети“, заявява адмирал Ефтимов.

Програмата за ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация покрива осем машини (шест едноместни Су-25К и два двуместни Су-25УБК). Работата се извършва от беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод” в Барановичи, Беларус, а стойността на договора бе 82,51 млн. лева без ДДС.

Не е ясно дали думите на адмирала могат лесно да се претворят в реалност. Срещу договора за ремонт и модернизация имаше сериозна съпротива от различни кръгове (вижте тук и тук), отделно, остава въпросът с финансирането на ремонта на още самолети. Ремонтирането на допълнителни двигатели, обаче е по-лесно (и по-евтино) и ще спомогне за поддържане на много добър процент изправна техника. Източници на АЕРО, съобщават, че българската страна е повече от доволна от работата с беларуския завод, което може и да е една от причините адмиралът да говори в такава пожелателна форма. ВВС разполагат с 14 броя Су-25.

До момента са получени пет машини, в близките дни се чака и шестата, а последните две ще бъдат доставени до февруари 2021 г.

„Това е ярък пример за консенсус между политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, къде да се инвестира в отбранителни ресурси. Когато изборът в коя определена способност да се вложат инвестиции е направен след задълбочен анализ, доказване на необходимостта и очертаване на перспективата, тогава се постигат резултати“, отбеляза адмирал Ефтимов.

Адмирал Ефтимов посочи, че една от целите на посещението му е била да се запознае по-подробно с проблемите в авиобазата и те да бъдат отразени в Плана за развитие на Въоръжените сили. Той изтъкна, че основен проблем, върху който се работи, е щатното разписание, което не отговаря в пълна степен на отговорностите, с които е натоварена базата.

„На срещата командният състав на авиобазата честно и обективно ми изложи обстановката, за да можем да вземем решение на стратегическо ниво по отношение на щата на авиобаза „Безмер“. Те заслужават да бъдат адекватно осигурени“, категоричен бе началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов добави, че се работи и по осъвременяване на наземната обслужваща техника.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, който придружаваше адмирала, представи обстоен анализ на ефективността на вложените в модернизацията на българските самолети Су-25. Той заяви, че благодарение на договора, сключен от Министерството на отбраната, съществено са разширени възможностите на типа самолет.

На проведения брифинг беше посочено, че е модернизирана изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително разширени са възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.

„Ремонтираните самолети носят сериозен нов потенциал, който е много важно да бъде интегриран в цялата философия за използване на Въоръжените сили. Разчитам, че с новите способности, които придобива самолетът, той ще има наистина значимо място в бъдещите задачи, които ще решава Българската армия и задачи, които ще решаваме в коалиционен формат“, посочи командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

След ремонта СУ-25 е един съвсем различен, нов и модерен самолет, отбеляза командирът на авиобазата полковник Милен Димитров. Той представи пред началника на отбраната планираните основни задачи, които базата ще изпълнява през 2021 г. с разширените вече технологични възможности на модернизираните тактически бойни самолети Су-25. Полковник Димитров подчерта, че удълженият с осем години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав от базата и повишаване на нивото на бойна подготовка. Предвижда се още в началото на пролетта, базата да започне активното си участие в национални и международни летателни тренировки.

Командирът на авиобаза Безмер представи и инфраструктурното развитие на военното летище и изграждащите се нови обекти. Той уточни, че с направените инвестиции военното летище отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на F-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили.

Повече за договора и същността на ремонта и модернизацията, може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Шестият ремонтиран Су-25 пристигна днес
Следваща публикация
Технологичният демонстратор на Starship полетя успешно и се взриви зрелищно на кацане
654 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Меню