Тестът на технологичният демонстратор на Starship бе отменен в последната секунда

199 прочитания

Секунда преди старта на технологичния демонстратор на Starship, известен като SN8, предстартовото броене бе спряно, а полетът отменен. Това стана на изпитателната площадка на SpaceX в Бока Чика, Тексас.

Стартът трябваше да стане факт в 16,35 часа местно време на 8 декември 2020 г. (00,35 часа българско време на 9 декември). Всичко изглеждаше нормално, но обратното броене замръзна на 00:01.3, a на лайфстрийма на SpaceX се чу „Raptor abort”.

Малко по-късно на Twitter акаунта на компанията се появи кратко съобщение, в което се казваше, че броенето е прекратено автоматично. Никаква друга информация не постъпва за момента от официалните източници и не е ясно какъв точно проблем е възникнал с демонстратора.

SN8 имитира втората степен на двустепенната орбитална система Starship. Целта на полета е да се достигне височина от 12,5 km, след което апаратът трябва да премине от вертикално в хоризонтално положение и да започне да планира управляемо към земята, използвайки четирите си стабилизатора. На малка височина SN8 трябва да изпълни маневра, която да го прехвърли от хоризонтално във вертикално положение, след което да пусне двигателите си и да се приземи меко на бетонна площадка.

Упражнението трябва да имитира отделни елементи от полета на бъдещия Starship.

Илон Мъск вече многократно заяви, че не очаква всички елементи от теста да бъдат реализирани. Според него, шансът за изцяло успешен тест е около 30%. На сайта си SpaceX пише, че сегашното изпитание ще се оценява, не на база до колко е изпълнено, а колко е научено в неговите рамки.

SpaceX са резервирали въздушното пространство над Бока Чика и в сряда (9 декември) и четвъртък (10 декември) между 09,00 и 17,00 часа местно време (между 16,00 и 01,00 часа българско време), което дава възможност тестът да бъде повторен, стига SN8 да е в добро техническо състояние.

Starship е двустепенна орбитална система. Първата ѝ степен е ракетата-носител Super Heavy, a втората е космическият кораб Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Технологичният демонстратор SN8 имитира космическия кораб, като системата му за управление и формата са сходни. Реалният кораб, обаче ще има шест двигателя Raptor – три за работа в атмосферата и три за работа в космоса, а SN8 е само с три. Бъдещият космически кораб няма да може самостоятелно да достига до космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
ESA поръча построяването на малка безпилотна совалка
Следваща публикация
Утре тестват технологичния демонстратор на Starship
199 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Меню