България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA

193 прочитания

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер подписаха разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията. Това съобщиха днес, 16 февруари 2022 г., от иновативното ведомство.

България е т.нар. „Европейска кооперираща се държава” с ESA от 2015 г. насам. Това е форма на кооперация между агенцията и страна-членка на ЕС, която обаче не е част от ESA. Точно както е България. Тази форма на кооперация дава възможност за известно взаимодействие, най-вече по отделни програми, които се договарят отделно в рамките на 5-годишни програми.

Реално, споразумението е било подписано вчера, 15 февруари, както се вижда от публикация в Twitter на Ашбахер.

Министър Лорер e посочил, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги

В съобщението на Министерство на иновациите и растежа се казва, че споразумението е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България за сътрудничество с ESA и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на агенцията.

Въпреки тези декларации, не е известно България да е предприела стъпки към това да стане асоцииран член на ESA, която е последната крачка преди пълноправното членство в агенцията. От 27 страни-членки на ЕС, само шест не са пълноправни членове на ESA. Литва, Латвия и Словения са асоциирани членове. България и Словакия са със статут на „Европейска кооперираща се държава”, а Хърватия е подписала споразумение за придобиване на статут на кооперираща се държава, но все още не станала такава.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира съвместният „ер полисинг” с испанските ВВС
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 13
193 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Союз МС-12 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-12 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана рано сутринта днес, 15 март 2019 г.

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Българската космонавтика преди четвърт век – Част I

Преди четвърт век България изживя своето космическо лято. Не само че на орбита бе изведен вторият български космонавт Александър Александров с научната апаратура по проекта „Шипка”, но и към Марс полетя сонда с българско оборудване на борда. Как всичко това стана факт? За събитията през българското космическо лято от първо лице разказва професор Борис БОНЕВ, който във втората половина на 80-те години е водеща фигура в българската космонавтика.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 60 (август 2013 г.)  

Меню