България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA

203 прочитания

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер подписаха разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията. Това съобщиха днес, 16 февруари 2022 г., от иновативното ведомство.

България е т.нар. „Европейска кооперираща се държава” с ESA от 2015 г. насам. Това е форма на кооперация между агенцията и страна-членка на ЕС, която обаче не е част от ESA. Точно както е България. Тази форма на кооперация дава възможност за известно взаимодействие, най-вече по отделни програми, които се договарят отделно в рамките на 5-годишни програми.

Реално, споразумението е било подписано вчера, 15 февруари, както се вижда от публикация в Twitter на Ашбахер.

Министър Лорер e посочил, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги

В съобщението на Министерство на иновациите и растежа се казва, че споразумението е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България за сътрудничество с ESA и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на агенцията.

Въпреки тези декларации, не е известно България да е предприела стъпки към това да стане асоцииран член на ESA, която е последната крачка преди пълноправното членство в агенцията. От 27 страни-членки на ЕС, само шест не са пълноправни членове на ESA. Литва, Латвия и Словения са асоциирани членове. България и Словакия са със статут на „Европейска кооперираща се държава”, а Хърватия е подписала споразумение за придобиване на статут на кооперираща се държава, но все още не станала такава.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира съвместният „ер полисинг” с испанските ВВС
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 13
203 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

Меню