България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA

177 прочитания

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер подписаха разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията. Това съобщиха днес, 16 февруари 2022 г., от иновативното ведомство.

България е т.нар. „Европейска кооперираща се държава” с ESA от 2015 г. насам. Това е форма на кооперация между агенцията и страна-членка на ЕС, която обаче не е част от ESA. Точно както е България. Тази форма на кооперация дава възможност за известно взаимодействие, най-вече по отделни програми, които се договарят отделно в рамките на 5-годишни програми.

Реално, споразумението е било подписано вчера, 15 февруари, както се вижда от публикация в Twitter на Ашбахер.

Министър Лорер e посочил, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги

В съобщението на Министерство на иновациите и растежа се казва, че споразумението е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България за сътрудничество с ESA и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на агенцията.

Въпреки тези декларации, не е известно България да е предприела стъпки към това да стане асоцииран член на ESA, която е последната крачка преди пълноправното членство в агенцията. От 27 страни-членки на ЕС, само шест не са пълноправни членове на ESA. Литва, Латвия и Словения са асоциирани членове. България и Словакия са със статут на „Европейска кооперираща се държава”, а Хърватия е подписала споразумение за придобиване на статут на кооперираща се държава, но все още не станала такава.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 13
Следваща публикация
Стартира съвместният „ер полисинг” с испанските ВВС
177 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Меню