България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA

153 прочитания

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер подписаха разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията. Това съобщиха днес, 16 февруари 2022 г., от иновативното ведомство.

България е т.нар. „Европейска кооперираща се държава” с ESA от 2015 г. насам. Това е форма на кооперация между агенцията и страна-членка на ЕС, която обаче не е част от ESA. Точно както е България. Тази форма на кооперация дава възможност за известно взаимодействие, най-вече по отделни програми, които се договарят отделно в рамките на 5-годишни програми.

Реално, споразумението е било подписано вчера, 15 февруари, както се вижда от публикация в Twitter на Ашбахер.

Министър Лорер e посочил, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги

В съобщението на Министерство на иновациите и растежа се казва, че споразумението е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България за сътрудничество с ESA и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на агенцията.

Въпреки тези декларации, не е известно България да е предприела стъпки към това да стане асоцииран член на ESA, която е последната крачка преди пълноправното членство в агенцията. От 27 страни-членки на ЕС, само шест не са пълноправни членове на ESA. Литва, Латвия и Словения са асоциирани членове. България и Словакия са със статут на „Европейска кооперираща се държава”, а Хърватия е подписала споразумение за придобиване на статут на кооперираща се държава, но все още не станала такава.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 13
Следваща публикация
Стартира съвместният „ер полисинг” с испанските ВВС
153 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

Нов успеше тест за New Shepard

Ракетата New Shepard на Blue Origin извърши успешен безпилотен суборбитален полет днес, 13 октомври 2020…
Меню