ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

8 прочитания

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

Най-сериозният дял от тези пари (€9,7 млрд.) ще отидат за поддръжка и развитие на европейските програми за сателитна навигация Galileo (която има глобално покритие) и EGNOS (която е допълваща към Galileo).

€5,8 млрд. ще бъдат вложени в програмата Copernicus, която е предназначена да извършва постоянен мониторинг на земната повърхност – както за следене на екологични показатели, така и за управление на кризи и наблюдение на европейските граници и морски пространство.

€500 млн. ще се вложат в разработване на криптирани канали за сателитна комуникация и способности за наблюдение на земната повърхност. Тези програми са известни, като съответно GovSatCom и Space Situational Awareness (SSA).

Космическите технологии, данни и услуги се превърнаха в необходимост както за европейските граждани в тяхното ежедневие, така за Европа като цяло в стремежа ѝ да постигне стратегическите си интереси. Благодарение на значителните инвестиции, ЕС има сериозно предимство в космическите дейности, а европейската космическа промишленост е една от най-конкурентоспособните. Независимо от това в световен мащаб се появяват нови предизвикателства и нови действащи лица. Новата космическа програма на ЕС ще инвестира повече в космическите дейности, като се адаптира към новите нужди и технологии, и същевременно ще засилва автономния достъп на Европа до космическото пространство, се казва в съобщението на ЕК.

ЕК предвижда, освен създаването на единен орган, който да контролира всички космически програми, така и използване само на европейски ракети носители, което да позволи ЕС да запази способностите си да експлоатира космическото пространство самостоятелно. Съществуващата сега междуправителствена агенция ESA ще продължи да съществува, но ще има по-скоро консултантски функции.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX отлага изпращането на туристи около Луната
Следваща публикация
Союз МС-09 се скачи с МКС
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

854 прочитания

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

663 прочитания

Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

14 прочитания

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

489 прочитания

Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров

Днес, 5 юни 2018 г., бе валидирана юбилейна пощенска марка, посветена на 30-та годишнина от космическия полет на Александър Александров до орбиталната станция „Мир“.

4 прочитания
Меню