Две компании се състезават за ремонт на Р-27

852 прочитания

Две чужди компании, украинската „Укринмаш” и беларуската „Белспецвнеш-техника”, ще се състезават за поръчката за ремонт и удължаване на ресурса на ракетите за далечен въздушен бой Р-27. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 24 март 2021 г.

Решението е на база процедура по подбор на кандидатите, в рамките на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Извършване на основен ремонт/КВР и увеличаване на назначения срок на служба на авиационни управляеми ракети (АУР), изделие 470-1 – рамково споразумение”. Под индекса „Изделие 470-1” се крие ракетата с полуактивно радиолокационно насочване Р-27Р1, с която са въоръжени българските изтребители МиГ-29 (на снимката по време на стрелбите през 2011 г.).

От публикувания протокол се вижда, че беларуската и украинската компания са единствените кандидати по процедурата. При първоначалното разглеждане на документите на двамата кандидати са открити известни слабости, които обаче са били отстранени в срок. В решението на министър Каракачанов се чете, че няма причина за отстраняване на нито един от кандидатите.

Процедурата, чиято проектна стойност е 21,6 млн. лева без ДДС, е интересна с невероятно разтеглените срокове, в които се реализира. Процесът е стартиран с решение на министър Каракачанов от 20 декември 2019 г. Заявленията за участие са получени на 31 януари 2020 г. и са отворени на 5 февруари същата година. В началото на март комисията разглежда документите и отправя искане за отстраняване на документалните липси.

Заради пандемията от COVID-19 комисията не заседава няколко седмици и едва в началото на април разглежда допълнителните документи предоставени от кандидатите. От протокола се вижда, че възниква въпроса по линия, че юридическото лице, което участва в процедурата, да притежава ниво за достъп до класифицирана информация от ниво „Секретно”. Декларациите, предоставени от участниците, след това са проверявани от компетентните органи от българска страна.

Едва на 25 ноември 2020 г. ДКСИ, ДАНС и дирекция „Сигурност на информацията” в МО издават потвърждение на тези декларации, но комисията започва да заседава отново едва на 14 януари 2021 г.

Предмет на обществената поръчка е капитално-възстановителния ремонт и удължаването на ресурса на наличните ракети Р-27Р1. Всички дейности трябва да станат факт на територията на авиобаза Граф Игнатиево, а рамковото споразумение обхваща общо 18 ракети. След удължаването на техническия ресурс, ракетите трябва да имат срок на служба от още минимум осем години и 20 часа във въздуха (всички ракети „въздух-въздух“ имат ресурс за това, колко дълго може да се лети с тях). Рамковото споразумение ще е с продължителност от четири години, а всеки конкретен договор трябва да се изпълнява за не повече от девет месеца. Това се чете в публикуваната информация за процедурата.

Свързани теми

Предишна публикация
В пълна мъгла, Starship гръмна пак
Следваща публикация
Успешно бе облетян МиГ-29УБ след проведени контролно-възстановителните работи
852 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Ресорните комисии в НС дадоха зелена светлина на ВВВУ

Днес, 17 април 2017 г., две комисии в парламента – по отбрана и образовaние, подкрепиха предложения от Министерския съвет проект на решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия от 1 януари 2020 г. Това съобщава „Отбрана”.

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

ВВС се готви за утрешния парад (галерия)

Българските Военновъздушни сили се готвят за участието си в утрешния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще участват освен с представителен блок и със самолети, вертолети и зенитни комплекси.

Утре в София каца НАТО-вски AWACS

Статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) ще се състои утре, 5 юни 2018 г. на летище София. Това съобщават от МО.

Меню