Китай изстреля първия модул на новата си орбитална станция

301 прочитания

Китай успешно изстреля първия модул от своята нова орбитална станция. Това стана вчера, 28 април 2021 г. С това се стартира изграждането на станцията, което ще продължи до края на 2022 г.

Модулът, на име Tianhe (Тиенхъ), бе изведен на орбита с тежката ракета-носител CZ-5B. Ракетата излетя от космодрума Венчан, на остров Хайнан.

Стартът е преминал напълно нормално, като модулът се е отделил от ракетата-носител след 490 секунди. Малко повече от час след извеждането на орбита, Tianhe успешно е разтворил слънчевите си панели, а ръководителят на китайската пилотируема космическа програма Ли Шанфу е обявил, че стартът е преминал нормално.

Tianhe има маса от около 22,5 тона, има дължина от 16,6 метра и максимален диаметър от 4,2 метра.

Модулът Tianhe при подготовката му за старта

„Модулът, който изстреляхме е най-важната част от космическата станция. Задачата му е да осъществява контрол за снабдяване с енергия, на орбитата на останалите модули, включително двете лаборатории, доковете за пилотираните и товарните космически кораби. Космонавтите ще могат да прекарат дълго време в основния модул Tianhe, където има отсеци за работа, почивка, столова, спорт, серзивно помещение и други“, разяснява Джоу Дзиенпин, главен конструктор на модула.

Очаква се Tianhe да заеме орбита с перигей от 370 km. В края на май с модула да се скачи товарния космически кораб Tianzhou-2, а през юни там да пристигне и космическия кораб Shenzhou-12 с тричленен екипаж.

До края на 2022 г. се очакват общо 11 старта, които да обслужват строежа на станцията. В завършен вид тя трябва да се състои от общо три модула, като другите два (Wentian и Mengtian) ще са лаборатории, осигуряващи широк спектър от научна работа. За продължително време на борда ѝ ще може да остава тричленен екипаж, а когато се сменят екипажите, станцията ще осигурява шестима души.

Така се очаква да изглежда китайската орбитална станция, когато бъде завършена – три модула, два космически кораба от серията Shenzhou и един товарен от серията Tianzhou

Очакваният живот на станцията е 10 години.

Tianhe трябваше да бъде изстрелян на орбита през 2017 г., но CZ-5 аварира при второто си тестово изстрелване през юли 2017 г., което значително забави китайската космическа програма, включително и изграждането на станцията.

Китай вече тества на орбита две малки станции. Едномодулната Tiangong-1 (маса от около 8 тона) бе изведена на орбита през септември 2011 г. и бе посетена три пъти от космическите кораби от серията Shenzhou. Два от тях (Shenzhou-9 и Shenzhou-10) бяха с тричленни екипажи на борда си. Станцията бе изведена от орбита през 2018 г.

През септември 2016 г. бе изстреляна еквивалентната Tiangong-2, която бе посетена само веднъж от двучленния екипаж на Shenzhou-11. Станцията навлезе в атмосферата през 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешен тест за Starship
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 8
301 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Командирът на ВВС е на посещение в Китай

Командирът на българските Военновъздушни сили, генерал-майор Цанко Стойков е на посещение в Китайската народна република по покана на командващия на китайските Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.

Полетя вторият C919

Вчера, 17 декември 2017 г., първия си полет изпълни вторият прототип на китайския тяснофюзелажен пътнически самолети Comac C919.

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Меню