Китай изстреля първия модул на новата си орбитална станция

302 прочитания

Китай успешно изстреля първия модул от своята нова орбитална станция. Това стана вчера, 28 април 2021 г. С това се стартира изграждането на станцията, което ще продължи до края на 2022 г.

Модулът, на име Tianhe (Тиенхъ), бе изведен на орбита с тежката ракета-носител CZ-5B. Ракетата излетя от космодрума Венчан, на остров Хайнан.

Стартът е преминал напълно нормално, като модулът се е отделил от ракетата-носител след 490 секунди. Малко повече от час след извеждането на орбита, Tianhe успешно е разтворил слънчевите си панели, а ръководителят на китайската пилотируема космическа програма Ли Шанфу е обявил, че стартът е преминал нормално.

Tianhe има маса от около 22,5 тона, има дължина от 16,6 метра и максимален диаметър от 4,2 метра.

Модулът Tianhe при подготовката му за старта

„Модулът, който изстреляхме е най-важната част от космическата станция. Задачата му е да осъществява контрол за снабдяване с енергия, на орбитата на останалите модули, включително двете лаборатории, доковете за пилотираните и товарните космически кораби. Космонавтите ще могат да прекарат дълго време в основния модул Tianhe, където има отсеци за работа, почивка, столова, спорт, серзивно помещение и други“, разяснява Джоу Дзиенпин, главен конструктор на модула.

Очаква се Tianhe да заеме орбита с перигей от 370 km. В края на май с модула да се скачи товарния космически кораб Tianzhou-2, а през юни там да пристигне и космическия кораб Shenzhou-12 с тричленен екипаж.

До края на 2022 г. се очакват общо 11 старта, които да обслужват строежа на станцията. В завършен вид тя трябва да се състои от общо три модула, като другите два (Wentian и Mengtian) ще са лаборатории, осигуряващи широк спектър от научна работа. За продължително време на борда ѝ ще може да остава тричленен екипаж, а когато се сменят екипажите, станцията ще осигурява шестима души.

Така се очаква да изглежда китайската орбитална станция, когато бъде завършена – три модула, два космически кораба от серията Shenzhou и един товарен от серията Tianzhou

Очакваният живот на станцията е 10 години.

Tianhe трябваше да бъде изстрелян на орбита през 2017 г., но CZ-5 аварира при второто си тестово изстрелване през юли 2017 г., което значително забави китайската космическа програма, включително и изграждането на станцията.

Китай вече тества на орбита две малки станции. Едномодулната Tiangong-1 (маса от около 8 тона) бе изведена на орбита през септември 2011 г. и бе посетена три пъти от космическите кораби от серията Shenzhou. Два от тях (Shenzhou-9 и Shenzhou-10) бяха с тричленни екипажи на борда си. Станцията бе изведена от орбита през 2018 г.

През септември 2016 г. бе изстреляна еквивалентната Tiangong-2, която бе посетена само веднъж от двучленния екипаж на Shenzhou-11. Станцията навлезе в атмосферата през 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешен тест за Starship
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 8
302 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мианмар официално показа своите JF-17

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

Меню