Китай изстреля експериментална безпилотна совалка

120 прочитания

Китай изведе на орбита експериментален космически апарат за многократна употреба. Това стана вчера, 4 септември 2020 г.

Стартът бе осъществен от космодрума Цзюцюан, в западната част на страната. Китайската държавна информационна агенция Xinhua излезе с кратко съобщение, в което се говори за изстрелване на експериментален космически апарат за многократна употреба, който ще проведе серия от тестове на орбита, след което ще се завърне на земята.

Според агенцията стартът е бил успешен.

Никаква друга официална информация не бе дадена за изстрелването и за експерименталния апарат.

В китайския интернет изтече снимка (горе) на ракетата носител Chang Zheng-2F (CZ-2F), като на очи се наби обемния обтекал, под който явно се крие относително голям космически апарат.

Преди три години китайските официални източници заговориха, че през 2020 г. ще бъде осъществен експериментален старт на безпилотна совалка, която ще е еквивалентна на американския апарат X-37B, който САЩ използват от 10 години. Беше отбелязано, че апаратът ще може да превозва и космонавти, не само товари.

Chang Zheng-2F може да изведе на ниска околоземна орбита товар с маса от максимум 8,4 тона, което дава известна представа за експерименталния апарат. Интересно е, че тази ракета-носител е предназначена основно за изстрелване на китайските пилотируеми космически кораби от серията Shenzhou. Това е 14-тият старт на ракетата, като всички те са успешни.

Свързани теми

Предишна публикация
Китайската експериментална безпилотна совалка се приземи
Следваща публикация
Vega с първи старт от повече от година
120 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…
Меню