Успешен тест за Starship

146 прочитания

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в атмосферата по пълния планиран профил.

Демонстраторът, който носи означението SN15, излетя от тестовата площадка на SpaceX в Бока Чика, Тексас в 17,24 часа местно време (01,24 часа на 6 май българско време). Машината има редица подобрения спрямо летелите до сега демонстратори и явно те са помогнали.

Апаратът, тласкан от три горящи течен метан и течен кислород двигателя Raptor, се откъсна от стартовата площадка и полетя по вече добре познатия профил – издигане с последователно спиране на два от трите двигателя, достигане на височина от около 10 km, преминаване от вертикален полет в управляемо планиране към площадката за кацане, планиране към площадката и преминаване от хоризонтално планиране във вертикално положение.

SN15 успя там, където три от предишните четири демонстратора се провалиха. Той премина успешно във вертикално положение, използвайки трите си мотора, след което се снижи с два Raptor. Апаратът се приземи меко на шасито си, състоящо се от няколко подпори.

След приземяването избухна огън в основата на апарата. Коментиращият лайфстрийма на SpaceX Джон Инспракър, инженер на компанията, каза, че това явление може да се очаква, предвид течният метан, който се намира на борда. Огънят загасна няколко минути след кацането, което стана факт 6 минути и 8 секунди след старта.

Основателят на SpaceX Илон Мъск обяви в Twitter, че полетът е преминал според плана.

SN15 има редица подобрения, в сравнение с предшествениците си – по думите на Мъск апаратът има подобрени двигатели, подобрена авионика и софтуер, структурни подобрения и други. Основателят на компанията казва, че те общо са „стотици” на брой. Апаратът носеше и десетки плочки от бъдещия си топлинен щит, като видимо се отработват различни методи за прикрепянето им към стоманения корпус.

Това беше петият полет на технологичните демонстратори на космическия кораб Starship. Първите два апарата, SN8 и SN9, които полетяха съответно през декември 2020 г. и февруари тази година, не успяха да преминат от хоризонтален във вертикален полет преди кацане, което доведе до разбиването им в земята.

SN10, който полетя на 3 март, успя с тази маневра, но се приземи доста твърдо, имаше проблеми с шасито си и в крайна сметка се взриви борени минути след приземяването си. Твърдото кацане бе отдадено на лоша работа на моторите Raptor. На 30 март се взриви SN11. Това стана, докато той преминаваше от хоризонтално планиране във вертикално положение за кацане, като проблемът отново бе в моторите Raptor.

Демонстраторите в момента имат за основна задача отработването на управляемото планиране към площадката за кацане и извършване на „премятането”, при което апаратът преминава от хоризонтално във вертикално положение.

Успехът на SN15 идва в точния момент. Само преди три седмици NASA даде поръчка на стойност $2,9 млрд. за създаване на лунен спускаем апарат на база на Starship. Той ще се използва в рамките на програмата Artemis, като поръчката на NASA покрива проектирането на апарата и негов изпитателен полет до Луната.

Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Петте досега летели демонстратора повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест).

Лунният спускаем апарат, обаче ще има по-различна конструкция, включително използването на по-различно шаси и множество малки двигатели, които ще осъществяват мекото кацане на Луната.

Не е ясно дали SN15 ще лети отново. В момента се сглобяват още пет демонстратора, като SN20 се очаква, че ще може да достига орбита с помощта на ракетата-носител Super Heavy. В момента се сглобяват два нейни прототипа. Според Мъск, Starship може да достигне до орбита още тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай изстреля първия модул на новата си орбитална станция
Следваща публикация
Милиардер и филмов екип ще летят със Союз през тази година
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Меню