Успешен тест за Starship

160 прочитания

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в атмосферата по пълния планиран профил.

Демонстраторът, който носи означението SN15, излетя от тестовата площадка на SpaceX в Бока Чика, Тексас в 17,24 часа местно време (01,24 часа на 6 май българско време). Машината има редица подобрения спрямо летелите до сега демонстратори и явно те са помогнали.

Апаратът, тласкан от три горящи течен метан и течен кислород двигателя Raptor, се откъсна от стартовата площадка и полетя по вече добре познатия профил – издигане с последователно спиране на два от трите двигателя, достигане на височина от около 10 km, преминаване от вертикален полет в управляемо планиране към площадката за кацане, планиране към площадката и преминаване от хоризонтално планиране във вертикално положение.

SN15 успя там, където три от предишните четири демонстратора се провалиха. Той премина успешно във вертикално положение, използвайки трите си мотора, след което се снижи с два Raptor. Апаратът се приземи меко на шасито си, състоящо се от няколко подпори.

След приземяването избухна огън в основата на апарата. Коментиращият лайфстрийма на SpaceX Джон Инспракър, инженер на компанията, каза, че това явление може да се очаква, предвид течният метан, който се намира на борда. Огънят загасна няколко минути след кацането, което стана факт 6 минути и 8 секунди след старта.

Основателят на SpaceX Илон Мъск обяви в Twitter, че полетът е преминал според плана.

SN15 има редица подобрения, в сравнение с предшествениците си – по думите на Мъск апаратът има подобрени двигатели, подобрена авионика и софтуер, структурни подобрения и други. Основателят на компанията казва, че те общо са „стотици” на брой. Апаратът носеше и десетки плочки от бъдещия си топлинен щит, като видимо се отработват различни методи за прикрепянето им към стоманения корпус.

Това беше петият полет на технологичните демонстратори на космическия кораб Starship. Първите два апарата, SN8 и SN9, които полетяха съответно през декември 2020 г. и февруари тази година, не успяха да преминат от хоризонтален във вертикален полет преди кацане, което доведе до разбиването им в земята.

SN10, който полетя на 3 март, успя с тази маневра, но се приземи доста твърдо, имаше проблеми с шасито си и в крайна сметка се взриви борени минути след приземяването си. Твърдото кацане бе отдадено на лоша работа на моторите Raptor. На 30 март се взриви SN11. Това стана, докато той преминаваше от хоризонтално планиране във вертикално положение за кацане, като проблемът отново бе в моторите Raptor.

Демонстраторите в момента имат за основна задача отработването на управляемото планиране към площадката за кацане и извършване на „премятането”, при което апаратът преминава от хоризонтално във вертикално положение.

Успехът на SN15 идва в точния момент. Само преди три седмици NASA даде поръчка на стойност $2,9 млрд. за създаване на лунен спускаем апарат на база на Starship. Той ще се използва в рамките на програмата Artemis, като поръчката на NASA покрива проектирането на апарата и негов изпитателен полет до Луната.

Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Петте досега летели демонстратора повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест).

Лунният спускаем апарат, обаче ще има по-различна конструкция, включително използването на по-различно шаси и множество малки двигатели, които ще осъществяват мекото кацане на Луната.

Не е ясно дали SN15 ще лети отново. В момента се сглобяват още пет демонстратора, като SN20 се очаква, че ще може да достига орбита с помощта на ракетата-носител Super Heavy. В момента се сглобяват два нейни прототипа. Според Мъск, Starship може да достигне до орбита още тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Милиардер и филмов екип ще летят със Союз през тази година
Следваща публикация
Китай изстреля първия модул на новата си орбитална станция
160 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

Меню