Поддръжката на МиГ-29 породи политически престрелки

14 прочитания

Готвеното рамково споразумение за поддръжката на българските изтребители МиГ-29 породи престрелки между бившия военен министър Николай Ненчев и настоящия Красимир Каракачанов.

МО обяви, че ще сключи рамково споразумение с РСК „МиГ” за поддръжката на МиГ-29 още през миналата седмица, но новината се появи със закъснение в основните български медии, което забави и политическите реакции.

Днес, 16 март 2018 г., бившият военен министър Николай Ненчев и лидер на партията БЗНС, която в момента е в едно от десните политически обединения, атакува директно министър Каракачанов за готвения рамков договор.

Ненчев заяви, в сутрешния блок на bTV, че е против сключване на договор с Русия и настоява това да бъде спряно, защото политиката на правителството била „шизофренна”, предвид руските заплахи и санкциите, които налага ЕС и САЩ.

„Има много други варианти. Ние се самоизолираме от инициативите на НАТО. Освен това, аз направих така, че промених договора за съвместна охрана на въздушното ни пространство. Тоест, ние може да изпълняваме тази мисия заедно с нашите съюзници, които го извършват напълно безплатно. А има и друга форма, чрез която ние може да заплатим… Мен ми се струва, че трябва да се търсят всякакви други форми за да се избегне зависимостта от Русия”, твърди Ненчев.

От думите на бившия военен министър излиза, че той застъпва тезата за спиране на експлоатацията на МиГ-29 и отдаване на задачата за охрана на въздушното ни пространство на друга страна от НАТО. Също така той говори за промяна на някакъв договор, когато реално промените бяха в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Ненчев многократно бе запитан от водещия за договорите, които той сключи с българската посредническа фирма „Авиостарт” ООД за доставка на 10 двигателя РД-33 и кутии за самолетните агрегати КСА-2 и които реално бяха реализирани от руски компании. Тези договори бяха на стойност 65 млн. лева. Ненчев обаче не даде ясно обяснение защо договорите с руски компании по негово време не са проблемни и не предизвикват зависимост от Русия, а тези при наследника му Каракачанов са.

Малко след Ненчев гост в сутрешния блок на bTV бе военният министър Красимир Каракачанов, който директно обвини предшественика си в лъжливи внушения и разпространяване на фалшиви новини.

„Ненчев много добре знае, че след като ремонтирахме шестте двигателя в Полша, самите поляци отказаха да продължат, защото те купуват резервни части от Русия, а руснаците ги заплашиха, че ще им ги спрат, защото извършват тази дейност по нашите двигатели без да имат лиценз”, обясни позицията си военният министър.

Министър Каракачанов заяви, че доста страни от НАТО използват бойни самолети съветско производство, като някои от тях използват и услуги на руски компании. Той обясни още, че санкциите на ЕС не важат, когато става въпрос за осигуряване на поддръжка на вече налично въоръжение.

Военният министър атакува Ненчев от своя страна за използване на посредническа фирма за покупката на двигатели и КСА-2 от Русия, като заяви, че това вероятно е ускъпило доставките с около 20 – 25%.

Министър Каракачанов каза, че около 80% от военната ни техника е съветско производство и за подмяната ѝ трябват €10 – 12 млрд. и обясни, че критиците му не дават конструктивни предложения какво да се прави, предвид, че няма пари за подмяна.

„Може би тези хора са уредили ние да получим НАТО-вска техника безплатно? Аз не съм чул такова нещо, въпреки че преди няколко седмици имах среща с американския военен министър”, каза още Каракачанов.

Той отново повтори тезата си, че МиГ-29 могат да се използват до 2029 – 2030 г. и няма нужда те да се свалят от въоръжение сега.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител
Следваща публикация
Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще има въздушен парад за Гергьовден

Български военни самолети и вертолети ще преминат над София в рамките на парада по случай Денят на храбростта и празник на Българската армия, който ще се проведе на 6 май 2018 г.

Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню