40 години от старта на сателита „България 1300”

389 прочитания

Преди точно 40 години, на 7 август 1981 г., от космодрума Плесецк е изстрелян конструирания в България научно-изследователски сателит „България 1300”, известен още, като Интеркосмос-22.

Спътникът е изстрелян от ракета-носител Восток-2М в 13,35 часа местно време. Стартът е успешен и „България 1300” е изведен на близко-полярна орбита 825 х 906 km с инклинация 81,2 градуса. Изстрелването е посветено на 1300-годишнината на българската държава.

Работата се извършва в рамките на съветската програма „Интеркосмос”. Тя се съсредоточава върху изстрелване на научни спътници на орбитата на Земята – СССР предоставя техниката, а от страните-участнички се искат да доставят научни прибори и изследователски програми. Първата българска научна апаратура по програмата е поставена на спътника Интеркосмос-8 и е предназначена за изучаване на йоносферата на Земята. Спътникът е успешно изстрелян през декември 1972 г.

Сателитът „България 1300” е изграден в България на база на съветски метеорологичен спътник „Метеор”. На борда му са поставени общо 12 научно-изследователски уреда. Те са предназначени за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси.

Спътника по време на сглобяването му в България

Масата на сателита е 1500 kg., захранването му е от два слънчеви панела с обща мощност от 2 kW.

По данни на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН, активната научна програма на „България 1300” трае малко повече от две години и приключва на 10 август 1983 г.

Сателитът, обаче все още се намира на орбита и тя може да се проследи на този адрес.

Свързани теми

Предишна публикация
Млад пилот със самостоятелен полет на Су-25
Следваща публикация
Cougar гаси пожар в Рила
389 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС

Ракетата носител Falcon 9 изстреля към Международната космическа станция (МКС) товарен космически кораб Dragon. Стартът стана факт на 2 април 2018 г. от Кейп Канаверал, Флорида.

Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…
Меню