40 години от старта на сателита „България 1300”

398 прочитания

Преди точно 40 години, на 7 август 1981 г., от космодрума Плесецк е изстрелян конструирания в България научно-изследователски сателит „България 1300”, известен още, като Интеркосмос-22.

Спътникът е изстрелян от ракета-носител Восток-2М в 13,35 часа местно време. Стартът е успешен и „България 1300” е изведен на близко-полярна орбита 825 х 906 km с инклинация 81,2 градуса. Изстрелването е посветено на 1300-годишнината на българската държава.

Работата се извършва в рамките на съветската програма „Интеркосмос”. Тя се съсредоточава върху изстрелване на научни спътници на орбитата на Земята – СССР предоставя техниката, а от страните-участнички се искат да доставят научни прибори и изследователски програми. Първата българска научна апаратура по програмата е поставена на спътника Интеркосмос-8 и е предназначена за изучаване на йоносферата на Земята. Спътникът е успешно изстрелян през декември 1972 г.

Сателитът „България 1300” е изграден в България на база на съветски метеорологичен спътник „Метеор”. На борда му са поставени общо 12 научно-изследователски уреда. Те са предназначени за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси.

Спътника по време на сглобяването му в България

Масата на сателита е 1500 kg., захранването му е от два слънчеви панела с обща мощност от 2 kW.

По данни на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН, активната научна програма на „България 1300” трае малко повече от две години и приключва на 10 август 1983 г.

Сателитът, обаче все още се намира на орбита и тя може да се проследи на този адрес.

Свързани теми

Предишна публикация
Cougar гаси пожар в Рила
Следваща публикация
Млад пилот със самостоятелен полет на Су-25
398 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Успешен тест за New Shepard

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Меню