40 години от старта на сателита „България 1300”

464 прочитания

Преди точно 40 години, на 7 август 1981 г., от космодрума Плесецк е изстрелян конструирания в България научно-изследователски сателит „България 1300”, известен още, като Интеркосмос-22.

Спътникът е изстрелян от ракета-носител Восток-2М в 13,35 часа местно време. Стартът е успешен и „България 1300” е изведен на близко-полярна орбита 825 х 906 km с инклинация 81,2 градуса. Изстрелването е посветено на 1300-годишнината на българската държава.

Работата се извършва в рамките на съветската програма „Интеркосмос”. Тя се съсредоточава върху изстрелване на научни спътници на орбитата на Земята – СССР предоставя техниката, а от страните-участнички се искат да доставят научни прибори и изследователски програми. Първата българска научна апаратура по програмата е поставена на спътника Интеркосмос-8 и е предназначена за изучаване на йоносферата на Земята. Спътникът е успешно изстрелян през декември 1972 г.

Сателитът „България 1300” е изграден в България на база на съветски метеорологичен спътник „Метеор”. На борда му са поставени общо 12 научно-изследователски уреда. Те са предназначени за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси.

Спътника по време на сглобяването му в България

Масата на сателита е 1500 kg., захранването му е от два слънчеви панела с обща мощност от 2 kW.

По данни на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН, активната научна програма на „България 1300” трае малко повече от две години и приключва на 10 август 1983 г.

Сателитът, обаче все още се намира на орбита и тя може да се проследи на този адрес.

Свързани теми

Предишна публикация
Cougar гаси пожар в Рила
Следваща публикация
Млад пилот със самостоятелен полет на Су-25
464 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню