40 години от старта на сателита „България 1300”

462 прочитания

Преди точно 40 години, на 7 август 1981 г., от космодрума Плесецк е изстрелян конструирания в България научно-изследователски сателит „България 1300”, известен още, като Интеркосмос-22.

Спътникът е изстрелян от ракета-носител Восток-2М в 13,35 часа местно време. Стартът е успешен и „България 1300” е изведен на близко-полярна орбита 825 х 906 km с инклинация 81,2 градуса. Изстрелването е посветено на 1300-годишнината на българската държава.

Работата се извършва в рамките на съветската програма „Интеркосмос”. Тя се съсредоточава върху изстрелване на научни спътници на орбитата на Земята – СССР предоставя техниката, а от страните-участнички се искат да доставят научни прибори и изследователски програми. Първата българска научна апаратура по програмата е поставена на спътника Интеркосмос-8 и е предназначена за изучаване на йоносферата на Земята. Спътникът е успешно изстрелян през декември 1972 г.

Сателитът „България 1300” е изграден в България на база на съветски метеорологичен спътник „Метеор”. На борда му са поставени общо 12 научно-изследователски уреда. Те са предназначени за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси.

Спътника по време на сглобяването му в България

Масата на сателита е 1500 kg., захранването му е от два слънчеви панела с обща мощност от 2 kW.

По данни на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН, активната научна програма на „България 1300” трае малко повече от две години и приключва на 10 август 1983 г.

Сателитът, обаче все още се намира на орбита и тя може да се проследи на този адрес.

Свързани теми

Предишна публикация
Cougar гаси пожар в Рила
Следваща публикация
Млад пилот със самостоятелен полет на Су-25
462 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…
Меню