SpaceX и Пентагонът работят заедно по система за бърз суборбитален транспорт

155 прочитания

Компанията SpaceX и Пентагонът работят заедно по суборбитална система, която да превозва бързо товари до всяка точка на планетата в рамките нa един час. Това съобщава американското издание Business Insider.

Изданието цитира генерал Стивън Лайънс, командир на транспортното командване на ВВС на САЩ, който е казал, че вече има договор със SpaceX за извършване на техническа оценка на възможността за превозване на до 80 тона товари до всяка точка на планетата в рамките на час.

Генерал Лайънс e дал пример за полет до Афганистан. При използването на стратегическият транспортен самолет C-17 Globemaster, който да измине 12 000 km от Флорида до азиатската страна, това отнема около 15 часа. В същото време, с използването на суборбиратлната система, пътят ще отнеме под час. И в двата варианта ще се превозва около 80 тона товари.

Според Лайънс, SpaceX работят много бързо по темата и той е ентусиазиран към това да работи заедно с компанията основана от Илон Мъск. Генералът е съобщил, че има договор и с друга частна компания – Exploration Architecture Corporation. Отново за проучвания по същата тема.

Лайънс не дава други детайли, но лесно може да се предположи, че се касае за някакъв дериват на Starship (на снимката).

През 2017 г. Мъск представи възможността Starship да се използва за суборбитални полети, при които ще може да доставя пътници до всяка точка на планетата в рамките на под един час. През 2019 г. Мъск отново презентира идеята, като според него космическият кораб Spaceship ще може да свързва всяка точка на планетата, като скоростта на пътуването ще е около 25 000 km/h.

През юни тази година, Мъск заяви, че тази концепция може да се претвори в реалност в рамките на следващите две – три години.

Starship е космически кораб, който SpaceX в момента разработват. Идеята е той да бъде извеждан на орбита с ракетата-носител Super Heavy и да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият регулярен полет на Crew Dragon се отлага
Следваща публикация
$28 млрд. ще струва на САЩ завръщането на Луната
155 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню