Dassault няма да участва в изтребителния конкурс на Канада

25 прочитания

Френският самолетостроител Dassault се е отказал да участва в процеса по избор на нов боен самолет за Канада. Това съобщава местната информационна агенция The Canadian Press.

Решението на Dassault идва малко повече от седмица, след като канадското правителство изпрати до потенциалните участници в процедурата черновата на запитването за даване на оферти (RFP). Целта беше запознаване с изискванията на Канада и евентуални забележки към тях.

В последните години Dassault активно предлагаше Rafale, като опция за нов боен самолет за Канада. Предложенията бяха съпътствани с обещания за сериозен трансфер на технологии и разгръщане на линия за крайно сглобяване на самолета в Канада.

Според източници на The Canadian Press основният проблем, който е възникнал с евентуалната френска оферта е била свързана с изискванията за споделяне на информация, в рамките на шпионската мрежа Five Eyes, която се поддъжа между САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Страните в мрежата имат специфични изисквания за сигурност на информацията и нейното споделяне.

Информационната агенция съобщава, че в близките седмици френското правителство и Dassault официално ще съобщят на Канада, че нямат интерес към участие в конкурса.

Канада планира да купи около 88 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега експлоатираните CF-18 (вариация на F/A-18A/B). Планира се изборът да бъде направен в края на 2021 или началото на 2022 г., а първите доставки да станат факт през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша възстанови полетите с МиГ-29
Следваща публикация
Карго Boeing 747 излезе от пистата в Халифакс
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Индия получи своите първи Rafale

Индия официално получи своите първи четири многоцелеви изтребители Dassault Rafale DH/EH. Това стана днес, 8 октомври 2019 г. в линията за крайно сглобяване в Мериняк, край Бордо.

Меню