SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

17 прочитания

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

„SpaceX подписа договор с първия в света частен пасажер, който ще лети около Луната на борда на нашия апарат BFR – това е важна стъпка към това, обикновените хора, които мечтаят да достигнато до космоса да го сторят”, написа Илон Мъск, основател на SpaceX, в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Повече детайли по предстоящата мисия ще бъдат дадени на 17 септември, понеделник.

Компанията също така публикува и обновен вид на своята ракета BFR, която показва изцяло нова конфигурация на стабилизаторите и двигателите.

BFR трябва да е система за многократна употреба, която да се състои от две степени и да има възможност за извеждане на орбита на много тежки товари. Освен за чисто търговски цели, SpaceX смята да използва системата за пилотируеми полети до Луната и Марс.

Освен това се пласира идеята BFR да се използва за суборбитални полети между две точки на Земята.

В перспектива SpaceX смята да пренасочи повечето си клиенти от сегашните ракети-носители Falcon 9 и Falcon Heavy, към новата и по-тежка BFR.

Очаква се първите тестове с BFR да станат факт в края на 2019 г.

През февруари 2017 г. SpaceX обяви, че планира да изпрати двама космически туристи около Луната, използвайки ракетата-носител Falcon Heavy и капсулата Dragon. Тогава полетът бе насрочен за края на 2018 г. През това лято, обаче полетът бе отложен за края на 2019 г. Най-вероятно тази мисия вече е прекратена изцяло, за сметка на полета с BFR.

Свързани теми

Предишна публикация
Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR
Следваща публикация
Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Меню