Virgin Galactic с неуспешен тест на SpaceShipTwo

180 прочитания

Суборбиталният ракетоплан SpaceShipTwo прекрати опита си за достигане на космоса, само няколко секунди след отделянето му от WhiteKnightTwo. Това стана днес, 12 декември 2020 г.

Днес трябваше да се състои нов суборбитален тестов полет с SpaceShipTwo. Апаратът бе издигнат от самолета WhiteKnightTwo към 08,24 часа местно време (17,24 часа българско време) от Спейспорт Америка, Ню Мексико. На борда на апарата, който носи името VSS Unity, е бил само двучленния екипаж.

VSS Unity се отдели от WhiteKnightTwo около 09,15 часа местно време. Изглежда, че ракетоплана е задействал ракетния си двигател, но почти веднага той е бил спрян. След което апаратът е планирал успешно до Спейспорт Америка и се е приземил там в 09,27 часа местно време.

От Virgin Galactic почти веднага съобщиха, че пилотите и VSS Unity са добре.

„Запалването на ракетния двигател не бе успешно. Апаратът и екипажът му са в идеална форма”, заявиха от компанията в Twitter и уточниха, че разполагат с резервни мотори и скоро полетът ще бъде повторен.

Други детайли по неуспешния полет не бяха дадени.

До момента Virgin Galactic е извършил два полета в космоса – един през декември 2018 г. и един през февруари 2019 г. След това тестовете с достигане на космоса бяха прекратени, за да се извършат доработки на космическия апарат, както и да се прехвърли дейността на компанията на Спейспорт Америка.

През август от Virgin Galactic обявиха, че планират още три изпитателни полета, преди да започнат редовни полети до космоса с туристи на борда – първият само с екипажа, вторият с четирима служители на компанията и третият с основателя ѝ сър Ричард Брансън. Всички те трябваше да приключат до края на първото тримесечие на 2021 г.

Типичният полет на WhiteKnightTwo ще включва излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият изпитателен полет на Starliner се отлага за март 2021 г.
Следваща публикация
Представиха астронавтите, които ще тренират за програмата Artemis
180 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетът на Союз-33

През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия. Какво се е случило тогава?

Меню