Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

3K прочитания

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Според индийските ВВС, около 10,00 часа местно време е засечена голяма група пакистански бойни самолети, която се е насочвала към индийска територия. Пакистанските самолети са летели на различна височина и за прехват към тях са насочени групи от МиГ-21 Bison, Mirage 2000 и Су-30МКИ.

Пакистанските бойни самолети са се опитали да бомбардират индийско военно съоръжение, но бомбите им не са причинили никакви щети. За точната бомбардировка е попречила и появата на индийските изтребители.

Във възникналия въздушен бой един индийски МиГ-21 Bison е свалил пакистански двуместен изтребител F-16D (на снимката), като машината се е разбила на територията на Пакистански Кашмир. В същото време друг индийски МиГ-21 е бил свален от пакистанските изтребители, пилотът се е катапултирал и е бил пленен от пакистанските въоръжени сили.

Индийските ВВС обръщат внимание на няколко факта около изнесената от пакистанска страна информация, включително и най-първото съобщение, че са свалени два индийски изтребителя, а трима пилоти са били пленени, която бързо бе преработена на два самолета с двама летци, а накрая на два самолета, но само с един пленен. Според индийските ВВС, двуместният изтребител е бил пакистански F-16D, като катапултиралият му се екипаж е бил приет за противник. Тази информация се подкрепя от наблюдения на индийските въоръжени сили от земята.

Индийската страна категорично отхвърля пакистанското твърдение, че въздушните удари на пакистанските ВВС са били насочени към празни индийски военни съоръжения, а реалната цел са били действащи съоръжения, като само навременната намеса на индийските ВВС е попречил на замисъла да бъде изпълнен.

Индийските военновъздушни сили обръщат и внимание на факта, че Пакистан отрича в сражението да са участвали F-16, докато има доказателства, че точно този тип е използван от пакистанска страна, включително и останки от ракети AIM-120 AMRAAM намерени на индийска територия. Този тип ракети се използват само от пакистанските F-16.


Специализираният индийски сайт Livefistdefence.com допълва историята от свои източници, като посочва, че индийският МиГ-21 Bison е използвал ракета Р-73 за да свали противниковия F-16. Според сайта, катапултиралият се пакистански екипаж на F-16D все още не е намерен.

Livefistdefence.com съобщава още, че от пакистанска страна в акцията са участвали около 20 бойни самолета от типовете F-16, JF-17 и Mirage 5. Летящ индийски радар ги е забелязал и е следил движението им. Групата се е разделила на няколко части, които са поели в различни посоки, а тройка F-16 са се насочили за пробив към индийска територия. Точно тази тройка е била прехваната от двойка МиГ-21 Bison и се е разгорял близък въздушен бой, в който и двете страни губят по един изтребител.

За сега, Индия не дава твърди доказателства (например записи от средствата за обективен контрол) за твърдението си, че са свалили пакистански F-16, но е факт, че бяха показани останки от ракета AIM-120, което говори, че в сражението наистина са участвали пакистански F-16 – факт, който се отрича от пакистанска страна, по неясни причини. Неофициално се пласираше информацията, че в боя са участвали пакистански JF-17.

Няма и доказателства в подкрепа на пакистанското твърдение за втори свален индийски МиГ-21.

В същото време, пакистанското правителство обяви, че на 1 март ще върне пленения индийски пилот, като жест на добра воля и опит за намаляване на напрежението между двете страни.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing показа голям военен БЛА
Следваща публикация
Пакистан затвори въздушното си пространство
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Меню