Полша подписа за 48 броя FA-50

638 прочитания

Полша подписа рамково споразумение за придобиване на 48 леки бойни самолета KAI FA-50PL. Това стана на 27 юли 2022 г., като документа бе разписан от военния министър на страната Мариуш Блашчак.

Рамковото споразумение е част от по-голяма договореност, която Полша достигна с Южна Корея за доставка на основни бойни танкове K2 и самоходни артилерийски установки K9. Не се съобщават официално финансовите параметри на тези споразумения, нито кога те ще бъдат преведени в официални договори.

Министър Блашчак e посочил, че покупката на 48-те FA-50 се прави с две основни цели – замяна на сега използваните МиГ-29 и Су-22 (общо три ескадрили), както и подпомагане на учебния процес в полските ВВС. Корейските самолети ще оборудват три ескадрили.

Полският военен министър е казал, че съветските бойни самолети са вече остарели и има сериозен проблем с техническата им поддръжка, която няма как да става без Русия и държави от бившия СССР.

Първите 12 броя FA-50 ще са по стандарта Block 10, който отговаря на машините налични в южнокорейските ВВС. Те ще бъдат доставени в средата на 2023 г. Останалите самолети ще са по новия стандарт Block 20, който включва интеграция на целеуказващ контейнер Sniper, ракети за близък въздушен бой AIM-9X и система за обмен на данни Link 16. В бъдеще те ще получат и ракетите за далечен бой AIM-120.

Изтребителите от Block 20 ще бъдат доставени между 2025 и 2028 г.

Към сделката са включени създаване на учебен център със симулатори и център за техническа поддръжка. Всичко това ще се реализира около 2026 г.

В интервю за полския отбранителен портал Defence24 министър Блашчак е обяснил причините за покупката на FA-50 с факта, че страната му не иска да чака дълго за замяна на сега използваните МиГ-29 и Су-22. Разгледан е бил варианта за покупка на новопроизведени F-16, но министърът дава пример с бавещата се доставка на Словакия.

Освен това Блашчак е заявил, че страната му не е доволна от наличните учебно-тренировъчни самолети M-346, тъй като процента им на изправност е нисък и ефективността им е била недостатъчна. От тази гледна точка, FA-50, който е двуместен, ще може да се използва за преходно към изтребител обучение.

Министърът на отбраната е заявил още, че Южна Корея е много по-отворена към сериозно индустриално сътрудничество, отколкото САЩ, което също е бил фактор в избора на корейска отбранителна продукция.

Полша днес разполага с три ескадрили F-16C/D Block 50+, две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22. През януари 2020 г. бе подписана сделка за 32 броя F-35, чиято доставка се очаква между 2025 и 2030 г. Отделно се оперира с 12 броя M-346, като през февруари 2021 г. бяха поръчани още четири самолета, чиято доставка още не е започнала.

Блашчак е дал заявка, че покупката на корейски бойни самолети вероятно няма да спре с доставката на FA-50, като е посочил, че страната му разглежда възможността за сделка за новия KF-21 Boramae, чийто първи прототип полетя наскоро.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Стоянов: МиГ-29 има ресурс за „ер полисинг” до средата на 2023 г.
Следваща публикация
Словакия e готова да прати своите МиГ-29 на Украйна…
638 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

МО е превело цялата сума по сделката за F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на $1,2 млрд. по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщи военното ведомство днес, 12 август 2019 г.

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

Меню