САЩ искат да знаят дали Пакистан е използвал F-16 срещу Индия

1K прочитания

Американското правителство се опитва да разбере дали Пакистан е използвал F-16 за военни действия срещу Индия, което би било нарушение на договора за продажба на тези изтребители. Това съобщава Reuters.

На 27 февруари 2019 г. над спорния регион Кашмир се разигра въздушен бой между ВВС на Индия и Пакистан. Според индийската версия за събитията, въздушното пространство на страната е било нарушено от пакистански F-16, които са били прехванати от индийски МиГ-21 Bison. В последвалия бой са били свалени един МиГ-21 за сметка на един F-16.

Пакистан отрича собствени загуби и твърди, че техните изтребители са свалили два МиГ-21. Страната отрича и в боя да са участвали F-16, като неофициално се лансира тезата, че от пакистанска страна са се били JF-17.

Индия показа останки на ракета „въздух-въздух” AIM-120C-5 AMRAAM, от чийто серийни номера се съди, че оръжието е било продадено на Пакистан. В пакистанските ВВС само F-16 използват това оръжие.

Американското посолство в Пакистан е потвърдило за Reuters, че се проучва въпросът за това дали наистина страната е използвала F-16 в сражения с Индия. Това би било нарушение на договорът за продажба, който ограничава Пакистан за начина, по който може да използва своите изтребители F-16.

„Знаем за съобщенията за използването на F-16 и се опитваме да се сдобием с повече информация. Гледаме много сериозно на всички потенциални нарушения в използването на военно оборудване американско производство”, са заявили от посолството за Reuters.

От посолството са отказали да влизат в детайли относно ограниченията, които Пакистан има за използването на своите F-16, тъй като процесът по изясняване на случая не бил приключил.

Отношенията между Пакистан и САЩ се обтегнаха за пореден път в последните години, като през 2016 г. американската страна спря военната си помощ на Исламабад. През 80-те години на миналия век страната купува 40 броя F-16A/B, но след това се оказва под американско военно амбарго, което пада след 2001 г. През 2006 г. е подписан договор за доставка на 18 новопроизведени F-16C/D, плюс 28 употребявани F-16A/B (реално те са за сметка на платени в края на 80-те, но неполучени заради ембаргото изтребители). Отделно, други 13 стари F-16 са купени от Йордания.

От години имаше слухове, че САЩ са наложили сериозни ограничения върху това как Пакистан може да използва своите новопроизведени F-16C/D, включително забрана за това те да бъдат базирани извън една определена авиобаза и забрана за участие в учения с определени страни. Тези слухове бяха упорито отричани от пакистанската страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 737 Max катастрофира в Етиопия
Следваща публикация
Нов тежък инцидент с полски МиГ-29
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Египет е подписал за Су-35

Египет е сключил договор за доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руския бизнес вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

Меню