Министър Мeджидиев: Първият медицински вертолет ще бъде получен до 15 декември

364 прочитания

Има споразумение с италианската компания Leonardo за доставка на шест медицински вертолета, а първата машина се очаква до 15 декември тази година. Това съобщи днес, 21 март 2023 г., служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в сутрешния блок на БНТ1.

„Имаме споразумение с италианската фирма Leonardo и още на 15 декември ще получим първия хеликоптер. В следващите години ще получим поетапно и останалите пет”, каза министър Меджидиев.

Той се похвали, че в рамките на преговорния процес италианската оферта е била намалена с над седем милиона лева.

Припомняме, че през ноември 2022 г. се провали обществената поръчка за доставка на шест вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS). Тогава единствено италианската компания Leonardo подаде оферта, но тя беше с малко над 20 млн. лева по-скъпа от българския бюджет от 102,6 млн. лева без ДДС. Финансирането става основно по линия на т.нар. „Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България” от ЕС и с пренасочени средства от оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020.

На 6 януари 2023 г. бе стартирана нова процедура за директно договаряне, без предварително обвяване, като покана бе изпратена до италианската компания. В рамките на преговорите, Leonardo са намалили офертата си от 121,2 млн. лева без ДДС на 113,4 млн. лева без ДДС.

Решението за определяне на изпълнител е от 21 февруари. Leonardo ще достави шест броя от новия си модел AW109 Trekker (на снимката горе). Първият вертолет трябва да се достави този декември. През 2024 г. и 2025 г. трябва да се получат по два вертолета, а последната машина ще бъде получена през първото тримесечие на 2026 г.

Министър Меджидиев каза, че за да се ускори създаването и задействането на система за HEMS у нас, ще бъдат взети два вертолета на мокър лизинг.

 „Тази седмица обявяваме обществена поръчка за лизинг на два хеликоптера, заедно с техници и пилоти, за да може още лятото да стартираме тази спешна помощ по въздуха”, обясни той.

От думите му се разбира, че се надява машините да бъдат получени до края на юли. Екипажите ще бъдат чужди, но медицинските лица на борда ще са българи. Министърът каза, че вече е стартиран процеса за набор на медицински лица, които ще работят в системата за HEMS.

„Днес вече е обявен конкурс за места за лекарите и медицинските сестри, които ще обучаваме за хеликоптерите. Първоначално те ще са анестезиолози-реаниматори. Ще се търсят 20 лекари и 20 медицински сестри. Заради по-тежките условия на труд, те ще имат по-добро заплащане. Скоро стартира и обучението на пилотите и техниците”, обясни служебният министър.

Той каза още, че първите два вертолета ще бъдат базирани на летище София и в авиобаза Долна Митрополия. След това ще се изградят още три площадки – в авиобаза Крумово, авиобаза Безмер и на летище Балчик. Паралелно започват да се изграждат площадки за кацане за всички по-големи болници из страната. Предстои пускане на обществени поръчки за тези строителни дейности.

Министърът подчерта, че всички разходи по системата за HEMS ще се поемат от държавата и за пациентите, тези услуги ще са безплатни.

Меджидиев отговори на нападките на Георги Гвоздейков, който е управител на акционерното дружество „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, което трябваше да поеме задачата, преди служебния кабинет да я прехвърли към Държавния авиационен оператор. Министърът каза, че много време е било загубено в празни приказки и няма практически нищо свършено за показване.

AW109 Trekker е вариант на AW109SP Grand с максимална излетна маса 3176 kg, снабден с плазово шаси, заменящо триопорния пребираем колесник на предшественика. По този начин се опростява и олекотява конструкцията на машината. Авиониката също е от изцяло нова, представена от комплекс с цветни дисплеи, производство на американската компания Genesys Aerosystems, даващ възможност за визуални полети (VFR) и полети по правила по прибори (IFR) от еднопилотен екипаж.

Силовата установка се състои от два двигателя с напълно цифрово управление (FADEC), тип Pratt & Whitney Canada PW207C с мощност 814 shp всеки. Максималната скорост е 311 km/h. При използване на горивна система с пет клетки продължителността на полета достига 4 часа и 20 минути, а максималната далечина е 825 km.

Машината има летателни характеристики по категория А (възможност за продължаване на полета при отказ на един двигател, дори и при критични режими – излитане и кацане), а основният редуктор запазва работоспособност от 30 минути при загуба на маслото в системата за смазване. Седалките за екипажа и пътниците, както и горивната система, са проектирани да издържат на натоварванията, възникващи при аварийно кацане.

Първият прототип на варианта изпълни дебютния си полет през март 2016 г. и на следващата година получи типов сертификат за летателна годност от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

В България от повече от 10 години се експлоатират други три AW109. Те са от модела Power и се използват от Гранична полиция.

Свързани теми

Предишна публикация
Бахрейн получи първият си F-16 Block 70
Следваща публикация
Наградиха участниците в спасителната акция след земетресението в Турция
364 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел се отказва от V-22 Osprey

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Меню