ВВС извършиха аеромедицинска евакуация

38 прочитания

Дежурен екипаж на самолет C-27J Spartan от състава на 16-та авиобаза беше задействан днес, 26 юни 2024 г., със задача осигуряване на медицински транспорт на пациент и съпровождащ медицински екип от летище София до летище Мюнхен, Германия. Това съобщиха от МО.

Самолетът е излетял в 10,06 часа от София и кацна на летище Мюнхен в 12,40 часа местно време. В 17,10 часа самолетът се приземи обратно на летище София като задачата по транспортирането на медицинския екип и пациента беше изпълнена успешно.

Екипажът беше задействан със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по заявка на Министерството на здравеопазването.

Командир на екипажа е майор Николай Георгиев, помощник-командир – старши лейтенант Калоян Атанасов, борден инженер – майор Мирослав Пипев, старши сержант Биляна Тошкова и борден механик – редник Илиан Стоянов.

През вчерашния ден самолет C-27J също бе задействан за медицинска задача. Машината летя от София до Варна и обратно при създадена донорска ситуация за органна трансплантация.

Свързани теми

Предишна публикация
Първа реална мисия за българската система за HEMS
Следваща публикация
Първият български пилот приключи курса за обучение на F-16
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Годишен анализ в авиобаза Граф Игнатиево

Днес, 12 януари 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

CN-235 катастрофира в Турция

Военно-транспортен самолет CN-235M-100 от състава на турските ВВС е катастрофирал днес, 17 януари 2018 г., в южната част на страната. При инцидента е загинал тричленният екипаж.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Меню