Заради руски самолети над Черно море български МиГ-29 са излетели по тревога

977 прочитания

Български изтребители МиГ-29 са излетели по тревога, заради активност на руски военни самолети над Черно море. Това съобщиха от НАТО.

Според официалното съобщение на Алианса, на 29 март 2021 г. няколко групи руски военни самолети са били съпровождани от натовски изтребители. Над Черно море са били открити три руски самолета, летящи в близост до въздушното пространство на страните от НАТО в региона. За да бъдат съпроводени са били вдигнати по тревога изтребители от България, Турция и Румъния.

Българските ВВС дават дежурство по мисията „ер полисинг” с двойка МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS).

Според НАТО, изтребители на Алианса са били вдигнати 10 пъти по тревога на 29 март за да следят руски военни самолети. Става въпрос за шест различни групи, които са били в района на въздушните пространства на натовските държави в рамките на около шест часа.

Освен групата над Черно море, е имало морски патрулен самолет Ил-38 над Балтийско море и двойка Ту-142МЗ (в съобщението на НАТО се говори за бомбардировачи Ту-95, но на разпространените снимки се вижда, че това са самолети за борба с подводниците), които са прелетяли от Арктика до Северно море, като по тях са активизирани норвежки, британски и белгийски изтребители. Отделно, друга двойка Ту-160 е била ескортирана отново от норвежки изтребители.

От НАТО подчертават, че руските военни самолети не са нарушили натовското въздушно пространство, но са били съпровождани, защото не пускат летателни планове и не комуникират с РВД, което е потенциална заплаха за цивилния въздушен трафик.

По традиция, за участието на българските изтребители в подобни мирновременни мисии не се съобщава от българското МО.

В последно време активността на руската военна авиация над Черно море е минимална и такива реални вдигания по тревога (т.нар. „Alpha Scramble”) на силите поддържащи „ер полисинг” у нас вече се случват максимум веднъж месечно. За сравнение, през пиковите 2014 – 2015 г. подобни вдигания по тревога имаше по около 100 пъти годишно, но след това руската активност непрекъснато намалява.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 5
Следваща публикация
Две компании се състезават за ремонт на Р-27
977 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Меню